Za rybářským dobrodružstvím trajektem do Skandinávie

28. srpen 2012 15:50

Rybářská turistika je stále oblíbenější a stále roste počet rybářů, kteří se vydávají na lov třeba do Norska. V seriálu Autem po Evropě se proto dnes vydáme na loď, konkrétně na trajekt. Poradíme vám mimo jiné, z kterého německého přístavu se vyplouvá nejčastěji.

Nejčastěji se vyplouvá z města Rostock nebo Sassnitz, ale nejrychlejší spojení mezi Německem a Dánskem je Puttgarden–Rodby. Během letních prázdnin jezdí trajekt zhruba každých dvacet minut. Samozřejmě záleží na tom, kam na sever turisté míří. Například do Osla pluje trajekt z Kielu.

Nejlepší spojení často doporučí kancelář, která zprostředkovává ubytování. Lodní lístek kupujte s předstihem, protože především v sezóně může být požadovaný trajekt obsazen nebo mohou být volné jen drahé luxusní kajuty.

Poplatky za využití trajektů mají poměrně velký rozptyl. Nejnižší ceny nabízí většina trajektových společností do konce měsíce května a potom od září. V sezóně bývá cena až dvojnásobná – vůbec nejdražší lístky jsou v červenci a srpnu a hlavně o víkendu.

Pozor by si měli dát cestující mikrobusem nebo dodávkou a vybrat si takový trajekt, kde se neplatí za nadměrnou výšku vozu – například na trase Rostock–Trelleborg. Zpáteční lístek pro auto bez omezení výšky včetně nejvýše pěti osob se na této trase pohybuje v rozmezí šesti až devíti tisíc korun.

Řidiči nepotřebují mít mezinárodní řidičský průkaz, stačí jim český. S sebou musí mít ještě doklad o zaplacení povinného ručení včetně zelené karty. Upozorňujeme, že na rozdíl od Německa, kde se v letní sezóně nemusí svítit, v Norsku a ve Švédsku musí být potkávací světla zapnuta celoročně.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: kls
Spustit audio