13. etapa: lídři udrželi vedení, Kolomý opět klesl

18. leden 2013 00:30

Trasa předposlední etapy 35. ročníku slavné pouštní rallye Dakar vedla mezi městy Copiapó a La Serena. Měřila úctyhodných 735 kilometrů, z toho 441 se jelo na čas. Pro závodníky to byla poslední možnost projet se v písečných dunách pouště Atacama. Asi jim to příliš nevadilo.

Technické pasáže a dlouhé rovné úseky po písčitých pláních nebo prašných cestách. S tím se opět museli vypořádat závodníci i technika. Někomu to šlo lépe, jinému hůř. Podle výsledků v cíli měly problémy kamióny. Hodně jich nedojelo.

Motorky

Francisco „Chaleco“ Lopez na KTM využil znalosti domácí půdy a díky skvělé jízdě etapu vyhrál. Je vidět, jak důležitá je motivace pro tohoto Chilana, protože ze svých deseti vítězství na rallye Dakar dokázal získat celkem šest na domácí půdě. Dnes byla motivace o to větší, protože na startu byl průběžně třetí a mohl se dostat na druhé místo.

To se mu nakonec povedlo nejen díky skvělým výkonům, které ve 13. rychlostní zkoušce předváděl, ale dopomohlo mu k tomu i špatné umístění Rubena Farii, průběžně druhého jezdce. Ten totiž skončil až na 15. místě se ztrátou 14,5 minuty, a to Lopezovi stačilo na posun.

Cyril Despres nesměl nechat nic náhodě, protože jeho vedení na čele kategorie nebylo zrovna neotřesitelné. Dokázal zajet druhý nejrychlejší čas, ztratil jen 5,5 minuty, a to mu stačilo na udržení si pozice lídra. Zítra to však nebude mít lehké, protože Chaleco je zhruba osm minut za ním a určitě bude chtít urvat titul celkového vítěze. To by byl obrovský úspěch.

KTM hledá konkurenci

Slovenský jezdec Ivan Jakeš v poklidu hlídá své čtvrté celkové místo. Dnes zajel sedmý nejrychlejší čas a trochu se přiblížil třetímu Fariovi. Na něj mu chybí jen deset minut, ale zbývá mu už jen poslední etapa a v ní 346 měřených kilometrů.

Oranžová péče o nejrychlejší motorky KTM na Dakaru

Top 5 kategorie motorek uzavírá Španěl Pedrero. KTM už může začít slavit, protože všichni jezdci v top 5 jedou na stroji její značky. První yamaha Oliviera Paina je šestá a sedmá je první honda s Helderem Rodriguesem.

David Pabiška zajel 36. nejrychlejší čas se ztrátou zhruba 45 minut a celkově si polepšil. Se svojí yamahou se posunul už do první čtyřicítky. Místo 41. mu teď patří 38. místo.

Čtyřkolky

Vítěz ročníku 2010 Argentinec Patronelli v poklidu pozoruje ostatní jezdce, jak se úpěnlivě snaží stáhnout jeho obrovský náskok. Možná doufají, že mu třeba selže technika nebo ho potkají na trati jiné problémy.

Nic z toho se však stále neděje a Argentinec si jede bezpečně pro svůj druhý dakarský titul v kategorii čtyřkolek. Na druhého Chilana Casaleho má náskok 1 hodiny a 50 minut. Třetí místo drží Polák Sonik, čtvrtý je Argentinec Bonetto a pátý další Chilan Palma. Top 5 kategorie čtyřkolek tedy zůstalo nezměněno.

Auta

Hlavní pozornost směřovala ke dvěma dvoukolkám, které si to dnes na trati 380kilometrového měřeného úseku rozdávaly o nejlepší příčku. Bitva se odehrávala mezi hummerem Robbyho Gordona a Buggy SMG Guerlaina Chicherita. Nakonec to byl Američan Gordon, který byl v cíli tím nejrychlejším. Ovšem jen o 22 sekund.

Křiklavě oranžový Hummer H3 Robbyho Gordona

Chicheritova bugina se po dlouhé době vyvarovala technických problémů a vedla si na otevřených písečných pláních dobře. Jako jediná dokázala držet s hummerem krok. Nikomu jinému se to už nepovedlo. Třetí BMW Argentince Terranovy ztratilo zhruba 4,5 minuty, de Villiers s toyotou byl čtvrtý. Ztráta osm minut.

Čtěte také

Atraktivní bitva nejrychlejších jezdců dnešního dne však výrazně nezasáhla do pořadí v čele kategorie. První je stále mini Francouze Peterhansela s náskokem 45 minut před druhou toyotou de Villierse. Třetí místo patří dalšímu vozu Mini, ale v něm už nesedí Španěl Nani Roma. Po dnešním dobrém výkonu „ho tam vystřídal“ jeho ruský týmový kolega Leonid Novitskiy. Ten dnes dojel pátý, Roma jedenáctý a rozdíl byl 15 minut.

Top 5 kategorie aut uzavírá Orlando Terranova s BMW a šestý je Portugalec Carlos Sousa s vozem Great Wall Haval. Sedmé a osmé místo patří buginám týmu SMG v pořadí Chabot, Chicherit, oba Francouzi, a devátý je jejich krajan Thomasse s Buggy MD Rallye. První desítku uzavírá poslední mini ve startovní listině a v něm Chilan Garafulic.

Kamióny

Podle výsledků 13. rychlostní zkoušky to vypadá, že některým kamiónům nadělala nemalé problémy. Na start se jich postavilo 62, ale cíl spatřilo jen 48. Všechny české kamióny jsou ale v cíli.

Kamazy seřazené před odjezdem na přejímky

V závěru letošního dakarského šílenství se dostal do tempa Rus Andrey Karginov, jeden z pilotů továrního týmu Kamaz, a už potřetí dokázal etapu vyhrát. Díky tomu se v celkovém hodnocení posunul na druhé místo před svého týmového kolegu Ayrata Mardeeva. První zůstává jednička továrního týmu Kamaz Eduard Nikolaev s pohodlným náskokem 36 minut. Jestli se nestane nic neočekávaného, Rusové budou slavit v cíli hattrick.

Druhý nejrychlejší čas zajelo iveco Nizozemce de Rooye a to je bohužel ta nejhorší zpráva pro české fanoušky. Na startu dnešní etapy totiž de Rooy ztrácel na průběžně čtvrtého Martina Kolomého jen tři minuty, jenže Kolomý dojel až osmý v pomalejším čase o 23 minut. To rozhodlo a tatra klesla na páté místo. Tři etapy nazpět byl Kolomý druhý a na prvního Nikolaeva mu scházelo jen 32 minut. Teď je ztráta víc než hodinová.

Tatra nezná bratra

Na šestém místě je další tatra s Alešem Lopraisem. Ten dnes zajel třetí nejrychlejší čas, o osm minut pomalejší než Karginov, a opět stáhl nějaké minutky z náskoku posádek před ním. Od páté etapy, ve které se kvůli nečekaným technickým problémům propadl z prvního místa až na osmé a jeho ztráta byla 1 hodina a 55 minut na aktuálně vedoucího deRooye, dokázal sjet už 35 minut. Jestli budou v nastaveném trendu pokračovat obě české tatry, mohou si zítra ještě vyměnit místo a Loprais skončí v top 5.

Opravy a údržba tatry Martina Kolomého

Vlastimil Vildman a první liazka ve startovní listině obsadila až 19. místo, Marek Spáčil s další liazkou byl na 22. pozici a Tomáš Vrátný na tatře dojel na 24. místě. Zatímco Vildman se propadl – v 11. etapě byl čtrnáctý a teď je osmnáctý, Spáčil se postupně posunuje nahoru a už druhou etapu drží patnácté místo. Vrátný uzavírá v celkové klasifikaci top 20 už čtyři po sobě jdoucí etapy.

Trasa 14. etapy z La Sereny do Santiaga:
Cíl letošního ročníku rallye Dakar je v hlavním městě Chile. Aby ho však závodníci spatřili, nesmějí polevit v koncentraci. Poslední rychlostní zkouška nabídne pěkné, rychlé tratě, na kterých to pojede.

Na závěr poslední etapy je připraven krátký závodní okruh určený pro pobavení diváků. Jezdci se budou moct předvést při nejrůznějších skocích a driftech. To bude obrazně řečeno předkrm pro závěrečný slavnostní ceremoniál, který je na programu následující den. Místo konání: Plaza de la Constitución.

autoři: Dakar.com , onj
Spustit audio

Více o tématu