Dakarská celebrita - rekordman Stéphane Peterhansel

20. leden 2013 12:00

Rallye Dakar dokázal opakovaně vyhrát za řídítky motorky i volantu auta. Je absolutním rekordmanem v počtu dakarských vítězství. Včera si připsal triumfem v kategorii aut s mini už své jedenácté. Přesto si v dakarském konvoji vůbec na nic nehraje.

Ačkoliv dorazil unavený do cíle poslední dakarské etapy, trpělivě odpovídal na dotazy desítek novinářů. A když to slíbil, našel si po jejich maratónu otázek čas i na mikrofon Radiožurnálu.

Hned se do něj rozpovídal o své přirozené motivaci jezdit rok co rok rallye Dakar, přestože ji už tolikrát vyhrál. „To víte, moje vášeň je závodit v dálkových rallye na motorce i v autě. Takže není nutné mě moc do takových věcí tlačit. Baví mě rychlost, baví mě závodění. Motivace je pro mě jednoduchá.

Víte, co je na rallye Dakar nejhezčí? Jednoznačně ta nádherná krajina. A nejtěžší? Když je etapa dlouhá a má spoustu kilometrů. Ale takových letos naštěstí moc nebylo.“

Středně těžký ročník, ale nejhezčí jihoamerický

Hned se tedy ptám, jestli tento dakarský ročník vlastně vůbec byl pro sedmačtyřicetiletého Stéphana Petrehansela těžký.

„Musím říct středně těžký, ale byl nejlepším ročníkem v Jižní Americe. Už první etapa na území Peru byla nádherná v písečných dunách, nebyla jednoduchá a připomínala některé africké etapy. Potom byly etapy s různými kaňony. Zažili jsme taky trať, na které jezdí auta mistrovství světa v rallye. Velmi pěkná. Prostě od začátku rallye Dakar v Jižní Americe to byla jednoznačně nejlepší trať.“

Říká muž, který vyhrál šestkrát Dakar na motorce. Poprvé už před 22 lety, tedy v roce 1991. Motocykl vyměnil za auto koncem devadesátých let. Tou dobou byl jako specialista na enduro už dvojnásobným mistrem světa. Jezdil rallye, vyhrál také čtyřiadvacetihodinový závod na ledě v Chamonix.

11 titulů

V roce 2002 přestoupil k Mitsubishi, kde získal tři dakarská vítězství jako řidič osobního auta. Loni pak získal první titul s vozem Mini a letos ho obhájil. Mě však zajímá, jaké má Peterhansel koníčky kromě závodění, a nepřekvapuje mě, že jím opět začne.

„Mám rád různé sporty. Stále závodím na motorce, užívám si jízdu na silničním i horském kole, rád lyžuji. Prostě hodně sportů.“ Podmínky na to má sympatický Francouz žijící ve švýcarské Montaně ideální.

Ještě než se čerstvý dakarský vítěz šel pozdravit s chilskými fanoušky, vzpomněl si na svou návštěvu České republiky.

„Byl jsem tam před lety na závodech mistrovství světa v enduru. Je to už hodně dlouho, ale pamatuju si, že je to krásná země. Samozřejmě mi učarovala Praha jako nádherné město. Byl jsem tam asi dvakrát nebo třikrát a vždycky se mi tam moc líbilo,“ uzavírá Stéphane Peterhansel, rekordman v počtu vítězství na rallye Dakar.

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu