Dakarské celebrity: 71letá legenda Yoshimasa Sugawara

13. leden 2013 13:40

Umíte si představit, že byste na nejtěžší rallye na světě závodili v 71 letech? Japonec Yoshimasa Sugawara, jako jedna z dakarských legend, na tom nevidí nic divného. I letos na rallye Dakar řídí kamión Hino se startovním číslem 520. A rozhodně není na chvostu, v polovině soutěže mu patří 29. místo.

Předem upozorňuji, že přímo od pana Sugawary se toho v angličtině moc nedozvíte. Ledacos už naznačila první odpověď na můj pokus o rozhovor.

Pro tohoto Japonce je prostě Dakar guru. Zkouším ještě druhou otázku, kterou se snažím zjistit proč. Ale Yoshimasa Sugawara si za mikrofonem jen tak hraje.

Každý rok aktivní japonský důchodce zdůrazňuje, že tohle je jeho poslední Dakar. A pak se znovu objeví na startu. Ten letošní je už jeho pětadvacátý.

Neumí slovo jinak než japonsky, říká Ota Měřínský

Je jediným závodníkem ve startovním poli, který absolvoval soutěž za řídítky motorky a zároveň volantem auta i kamiónu. Poprvé přijal dakarskou výzvu v roce 1983. Takže ho dobře znají tatrováci z éry Karla Lopraise, tedy i Ota Měřínský.

„Poznali jsme ho, když se přemístil do kategorie kamiónů. Jezdil hinem. Hina byla malá a obratná, pořád se před námi motal,“ usmívá se.

Český desetinásobný dakarský účastník mě uklidňuje, že ani on si s Yoshimasou Sugawarou nikdy moc nepopovídal. „Navázat s ním kontakt je velice složité. Nenaučil se ani jedno slovo jinak než japonsky,“ popisuje.

Na možnosti svého vozu vždy jezdil skvěle

Pan Sugawara celkem sedmkrát dokázal dojet rallye Dakar mezi třemi nejlepšími. Ve svých nejlepších letech byl pokaždé poražen legendami se silnějšími kamióny, jako byli Karel Loprais a Vladimir Čagin.

Zkouším na tohoto sympatického Japonce další otázku: Která dakarská kategorie pro něj byla nejtěžší?

A jsem rád za souvislejší odpověď, že každá kategorie je dobrá a těžká. Ota Měřínský vzpomíná, čím ho Yoshimasa Sugawara zaujal už za volantem kamiónu.

„Na možnosti auta jezdil vždy skvěle. My, když dojeli, přesedli jsme si a za volant usedl mechanik. To on za volantem seděl pořád, nikoho tam nepustil,“ vybavuje si.

Cítí se o deset let mladší

Náš krátký rozhovor Yoshimasa Sugawara ukončuje překvapivou informací o svém věku. „Sixty one. I think so,“ odpovídá.

Ani nevím, jestli si těch deset let ubral schválně, nebo to bylo jeho neznalostí angličtiny.

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu