Dakarské celebrity: tichý Jihoafričan Giniel de Villiers

19. leden 2013 12:00

Patří do elitní skupiny vítězů rallye Dakar. Povedlo se mu to v roce 2009, tedy při prvním dakarském ročníku v Jižní Americe. Tým Volkswagen tehdy díky němu slavil první vítězství naftového auta v historii slavné pouštní soutěže. Tento drobný závodník za sebe nechává mluvit spíš výsledky než své ego.

Letošní Dakar je jeho jubilejní desátý. Když se ho zeptáte na ten první, okamžitě si vzpomene.

„Ano, pamatuji si na něj, bylo to v roce v 2003. Je to už opravdu dlouho. Myslím, že rallye Dakar je velké dobrodružství a výzva. Každý ročník je velmi obtížný, což platí i o tom letošním. Je to skvělý pocit, být v takovém závodě.“

Loni poprvé se objevil v červenobílých barvách týmu Toyota Motosport, a přestože šlo o premiéru tohoto továrního týmu na Dakaru, dojel třetí. Proto jeho ambice na letošní ročník nemohly být jiné než vítězné.

Nebýt fenoménu jménem Stéphane Peterhansel, který nejspíš míří s vozem Mini za svým jedenáctým dakarským vítězstvím, asi by se mu to povedlo. Před poslední etapou je totiž druhý právě za francouzským dakarským specialistou.

Je skvělé, když děláte to, co vás baví

Když s Villiersem mluvíte o druhém místě, jako by ho to vůbec neznervózňovalo. Tenhle Jihoafričan je prostě pořád nad věcí.

Jihoafričan Giniel de Villiers hýřil při dni volna optimismem

„Samozřejmě. Bylo by skvělé vyhrát znovu. O to jsme se letos snažili ze všech sil. Ale když už to teď nejspíš nevyjde, nestresuje mě to. Mé závodění je přece samo o sobě skvělý koníček. Je to nádherný svět. Je skvělé, když můžete dělat profesionálně to, co vás baví,“ prozradil de Villiers.

Užil si už také jiná než dakarská vítězství. Čtyřikrát například vyhrál mistrovství Jižní Afriky cestovních vozů na okruzích, takže to za volantem umí nejen v terénu, ale i na silnici.

Letos v březnu bude tomuto rodákovi z Barrydale jedenačtyřicet, ale jak sám řekl, je vždy připraven na další dakarský ročník. A pokud bude pokračovat jeho vzestupná řada dakarských umístění za volantem soutěžní toyoty, měl by ten příští, šestatřicátý, vyhrát.

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu