Dakarský deník 1 - nezbytné razítkování před Dakarem

4. leden 2014 11:16

Bez razítek na start Rallye Dakar nelez! I tak se dají nazvat poslední přípravy účastníků 36. ročníku Rallye Dakar v argentinském Rosariu. Závodníci i novináři totiž musejí oběhnout jakýsi „trh s razítky“ při takzvaných administrativních přejímkách. Na vlastní kůži to tedy musel zkusit i náš reportér v konvoji Jan Říha. Tady je první kapitola jeho ranního dakarského deníku.

Místnost pro administrativní přejímky Rallye Dakar hlídají černí šerifové. Je 10 hodin 37 minut, já vcházím pro dvě výstupní kontroly, abych mohl absolvovat Rallye Dakar v roli novináře. Prostor pro administrativní přejímky připomíná trh se stánky. Jezdci tady dostávají například GPS přístroj, kontroluje se pojištění, je tady stánek s lékaři, kteří kontrolují zdravotní způsobilost. Jdeme na to. Největší nával je tradičně u stánku lékařů.

Odcházíme od stánku lékařů Rallye Dakar. To nám trvalo čtvrt hodinky. Zbývá nám jediný stánek a to je pojištění. Opět je tu fronta lidí. Tady si paní zapisuje moje číslo. Uvidíme, jak dlouho to bude trvat. Nakonec to bylo na minutku a můžeme dál.

Fronta na přejímky u lékařů Rallye Dakar

Na administrativních přejímkách jsme se teď potkali s Martinem Pabiškou, manažerem týmu KM racing. Martine, vy máte na starosti vlastně přejímky celého týmu. Jak náročná je to tečka za přípravami na Rallye Dakar? „Vždycky je to taková finální tečka, že skutečně jsme se připravili dobře. Na tom závisí potom, jak dlouho se na administrativních a technických přejímkách zdržíme. Skupina, která jde – asistence a závodníci, tak je to zhruba kolem tří až čtyř hodin, protože náročnost je potom dána samotnou fyzickou přejímkou závodní techniky,“ popisuje Martin Pabiška.

Tak a mám to za sebou. Pohled na hodinky říká, že to trvalo 24 a půl minuty. Tedy průměrně 12 minut na jedno razítko. Můžeme se společně těšit na start.

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu