Zajímavé úlovky z vysílání Zelené vlny. Co volali naši zpravodajové a řekli redaktoři

31. prosinec 2013 21:48

Zelená vlna Českého rozhlasu, to je aktuální zpravodajství po celých 24 hodin. Minimálně každou půl hodinu se od nás dozvíte, co a kde se na našich silnicích děje. Jak se provoz zvyšuje, zvyšují se i nároky na redaktory Zelené vlny. Zmapovat situaci třeba po ránu každou čtvrt hodinu a dostat ji do smysluplné podoby do půl minutové relace, to už chce pořádné umění. Není proto divu, že občas, jak se říká, uteče nějaký ten dvojsmysl nebo věta, kterou si posluchač, který je na druhé straně rozhlasových vln v klidu může vyložit zcela jinak, než byla zamýšlena.

„Za zatáčkou u horské restaurace je štětka.“ Když zavoláte, dovoláte se do našeho Call Centra, kam volají i naši zpravodajové. A ani tam není o kuriózní telefonáty nouze. „Olda, dobré ráno, já jedu v protisměru. Legerova ulice, Nuselský most, ulice 5. května až k odbočce na Pankrác souvislá kolona.“ Tak doufáme, že Oldřich dojel do svého cíle a našel správný směr.

Čtěte také

Občas jsme sami překvapeni, kdo všechno chce ostatním řidičům pomáhat. „Dobrý den, ve Vídeňské ulici je totální kolona, a když se jede proti nám a zahne se do jiné ulice, tak tam je úplně totální kolona,“ volal malý posluchač Českého rozhlasu.

Jsou ale otázky, které vám ani naše dopravní zpravodajství nezodpoví. „Prosím vás, já jsem tady s malým vnukem na Moravské ve Frýdku-Místku a on říká, dědo, ty auta se srážejí, kamióny se srážejí, jízdní kola také, tak jak to prý dělají. A on má strach teď chodit po ulici. Tak jsem se chtěl zeptat, srážejí se řidiči nebo jenom ta auta?“

Čtěte také

Tak jen pro upřesnění, jsou to řidiči. Ale i redaktorům občas přeskočí nějaké to slovíčko. „Nehodu máme hlášenou na silnici číslo 49, stala se na Vsetínsku v obci Prlov. Sralo, srazilo se tam osobní auto s nákladním.“

Situace na našich silnicích se mění každou minutu, někdy i každou vteřinu. Ti nejzkušenější umí na změnu situace zareagovat i v průběhu svého vstupu. „Velký pozor na dálnici D8 z Prahy na Lovosice. Na 41. kilometru pobíhá vlčák s jezevčíkem, respektive pobíhá tam už jenom jezevčík. Prudce se brzdí, opatrně.“ Tak opatrně i v roce 2014.

autor: pgj
Spustit audio