Zelená vlna, fenomén, o kterém se natočil celovečerní film i oslavná píseň

8. říjen 2014 07:13

Dopravní zpravodajství Českého rozhlasu slaví 40 let od svého prvního vysílání. Poprvé se populární znělka v éteru ozvala 29. září roku 1974. Postupem času se Zelená vlna stala natolik oblíbeným pořadem, že o ní vznikl nejen celovečerní film, ale i oslavná písnička v podání Luďka Soboty.

„Já mám vždycky ze zpívání strašnou trému. Za mnou přišli autoři té písničky a řekli, že by chtěli, abych to zpíval speciálně já. Divil jsem se, proč si vzpomněli zrovna na mě, ale nemohl jsem jim to vymluvit,“ vypráví Luděk Sobota.

Čtěte také

A tak se Luděk Sobota vydal v roce 1979 s písní Vladimíra Zahradníčka a Ivana Kaplana na pěveckou soutěž. „Dopadlo to tak, že jsem tam přijel a tam byl Hybšův orchestr, ale ne jeho celý orchestr. Mně to připadalo, jako další celá filharmonie, prostě šíleně velký orchestr, já v životě s tak velkým orchestrem nezpíval.“

Luděk Sobota nakonec soutěž s touhle písničkou vyhrál a následně vyšla nejen jako samostatný singl, ale i na albu Písničky pro Hvězdu – Zachránci a ochránci v roce 1980. O dva roky později natočil o Zelené vlně Václav Vorlíček povídkový film.

Čtěte také

Ačkoliv se Vorlíčkovi podařilo sehnat doslova hvězdné obsazení, ve filmu si zahráli takové hvězdy jako Radovan Lukavský, Jiří Adamíra, Pavel Zedníček, Vladimír Menšík, Jiří Bartoška nebo Laďka Kozderková, je tohle hodinu a půl trvající dílo považováno za jedno z nejslabších v celé jeho filmografii.

Pro některé milovníky 80. let je to ovšem podle recenzí na serveru Československé filmové databáze jeden z kultovních filmů, pro jiné zase jeden z nejhorších filmů, které kdy viděli. Ovšem, který rozhlasový pořad se může chlubit tím, že o něm někdo natočil celovečerní film.

autor: pgj
Spustit audio