Nejlepší na místě činu

19. únor 2010 11:00

Je těsně před patnáctou hodinou a ve vestibulu Českého rozhlasu se setkávám se třemi sympatickými muži. První vysoký a galantní pán se mi představuje jako Petr Kukučka, druhý usměvavý muž jako Luboš Lacko a poslední ze třetice milých pánů je Petr Dvořák. Co všechny tři spojuje? Není to jen záliba v řízení a motorismu, ale hlavně jejich ochota pomáhat druhým.

Pokud jste hádali, že to jsou naši nejaktivnější dobrovolní Zpravodajové Zelené vlny, pak jste to věděli zcela přesně. Právě tito tři pánové nám za celý rok 2009 zavolali nejvíce dopravních informací. Jelikož je už tradicí, setkávat se každoročně se třemi nejaktivnějšími Zpravodaji na půdě rozhlasu, neporušili jsme tuto zvyklost ani letos. A že to bylo moc příjemné setkání, dokazuje nejen vyprávění, ale i galerie fotek.

Po vzájemném představení jsem pozvala pány Zpravodaje dovnitř do historické budovy Českého rozhlasu. Vyjeli jsme prvorepublikovým výtahem, zvaným paternoster, do třetího patra, kde sídlí stanice Radiožurnál. V kanceláři je s milým úsměvem přivítala ředitelka zpravodajských stanic Hana Hikelová a vedoucí redaktor Zelené vlny a Motožurnálu Jan Říha.

Ředitelka Hana Hikelová gratuluje Zpravodajům

Jemně neklidná atmosféra z neznáma se rázem proměnila ve velmi příjemnou. U šálku kávy nebo minerálky byl rozhovor vlídný a nenucený. Téma povídání se točilo nejen kolem projektu Zpravodaj Zelené vlny, dopravního zpravodajství, ale i rozhlasu, nápadů nebo osobních zážitků.

Každý ze Zpravodajů byl odměněn dvěma velkým taškami plnými dárků. Když nahlédli do té první, s nadšením objevili multifunkční přijímač digitálního pozemního vysílání. Druhá taška obsahovala dárkovou poukázku na odběr sportovního zboží v hodnotě 1.000 Kč, celodenní skipas na Černou horu, limitovanou edici olympijského trička, box 6 CD oblíbené skupiny Katapult, nové tričko Zelené vlny, sadu 3 DVD Expedice Lambarene, exklusivní 4GB flash disk, hrneček a na konec drobnosti, jako jsou bloky, tužky, desinfekce do auta a podobně.

Čas rychle ubíhal a jelikož bylo zrovna po odvysílání dopravního zpravodajství, vzali jsme hosty na prohlídku studia. Tam je už očekával známý redaktor Bohuslav Beneš, který Zpravodajům názorně ukázal, jak se vstup Zelené vlny připravuje. Viděli, jak se jejich dopravní hlášení (na linku 800 12 20 12) dostane do počítače, jak ho redaktor poslechne, popřípadě sestříhá a použije v nejbližší relaci.

Redaktor Bohuslav Beneš ukazuje svou práci

Naše setkání se pomalu chýlilo ke konci, a tak jsme ještě využili posledních minut na prohlídku newsroom Radiožurnálu. Zpravodajové se podívali, jak vypadají studia a technické zázemí živého vysílání. Cestou z naší poslední prohlídky se k naší skupince připojil redaktor Motožurnálu Petr Kološ, který si na nejaktivnější Zpravodaje připravil pár otázek, abyste se i vy, posluchači, dozvěděli, jak je příjemné pomáhat druhým. Jen s vámi platí slogan: "... a víte kudy kam!"

autor: peš
Spustit audio