Počítejte třeba i do dvaceti. Stres za volant nepatří

11. září 2012 11:40

Nedávno se přímo v srdci Prahy zase jeden z řidičů snažil vychovávat druhého. Za to, že si dovolil na něj zatroubit, sešlápl brzdy a nechal se nabourat. To ale není jediný případ agresivního zkratového jednání na našich silnicích v poslední době. Stresu prostě přibývá a ruku v ruce s tím jde zvyšující se agresivita a neschopnost tyto situace řešit. Jak si tedy s tlakem moderní doby za volantem účinně poradit?

Stres způsobuje vnitřní tlak, například v dnešní době finanční problémy, rozvod, problémy v práci, dlouhodobá nespokojenost se svým životem.

„Stres může způsobovat nějaký psychický faktor, díky kterému jsme v nepohodě, stejně jako nějaká vnější situace, která na nás v tu chvíli působí a my nevíme, zda jsme ji schopni zvládat,“ potvrzuje psycholožka Petra Mašková z MG Consulting, kde se zabývají rozvojem osobnosti.

Někdo vybouchne, někdo se stane apatickým

Většina z nás má představu, že se stres projevuje výbuchem vzteku, ale ono to tak nemusí být u každého. Každý jsme totiž jiný.

„Někdy člověk začne být agresivní, což se může projevovat tak, že začne nadávat ostatním řidičům, nebo se to může vystupňovat až k extrémním případům, kdy vytlačí například vedlejšího řidiče z vozovky. Může se to však projevovat i pouhou únavou. Pod dlouhodobým stresem už není člověk schopen tak dobře reagovat a najednou nezvládá řešit i situace, které dříve zvládal. Řidič pak začne být apatický a vyčerpaný, ale není si to ani schopný uvědomit a pokračuje dál v jízdě,“ popisuje Petra Mašková.

Snažme se na cestu dobře naladit

Pod dlouhodobým tlakem pak stačí leckdy maličkost, třeba manévr, který se nám prostě nelíbí, a vybouchneme.

„Ve chvíli toho výbuchu už je relativně pozdě. My bychom se měli snažit té situaci předejít. Dobře si naplánovat cestu, udělat si dostatečnou časovou rezervu, dobře se na cestu naladit a snažit se brát si s sebou takové spolujezdce, kteří nás budou spíš pozitivně ovlivňovat k tomu, abychom cestu dobře zvládli,“ radí psycholožka Petra Mašková

To je prevence. K ní by pak měl patřit třeba nějaký koníček, sport a podobně, ale pak jsou tady situace, kdy si uvědomíme, že se potřebujeme uklidnit. Na každého funguje něco jiného a je na nás, zda v sobě objevíme, co nám v takové situaci pomůže. V malém prostoru auta pak máme omezené možnosti. Stačí však třeba dechové cvičení.

Hluboký nádech, hluboká výdrž a hluboký výdech – pomáhá to

„To nejzákladnější uklidňující cvičení je takzvané dýchání do trojúhelníku. Představíme si trojúhelník, který jedním vrcholem míří dolů. Zkusíme se nadechnout a sledovat onen imaginární trojúhelník. Při nádechu vydržíme, představíme si, že postupujeme po trojúhelníku a u vrcholu vydechujeme. Takto opakujeme několikrát za sebou: hluboký nádech, hluboká výdrž a hluboký výdech,“ doporučuje Petra Mašková rozzlobeným řidičům.

Ne nadarmo se říká: nadechni se a počítej do deseti., za volantem pak klidně třeba i do dvaceti.

autor: pgj
Spustit audio