Nejnebezpečnější přechody jsou na víceproudých silnicích

26. duben 2013 11:22

Jen loni zemřelo na přechodech pro chodce 35 chodců a 220 bylo těžce zraněno. Mezi nejtragičtější nehody patří ty na víceproudých silnicích. Svědčí o tom i poslední případ z tohoto týdne z Chomutova. Tam ve středu ráno přebíhaly přes Palackého čtyřproudou ulici do školy dvě děti ve věku devět a jedenáct let. Zatímco řidič dodávky zastavil a dal jim přednost, jednadvacetiletá řidička dalšího auta děti srazila. Obě utrpěly těžká zranění.

Tyto nehody jsou bohužel poměrně časté. Můžeme připomenout například loňskou nehodu z Českých Budějovic, kdy na čtyřproudé Pražské ulici srazila řidička dvě čtrnáctileté školačky.

„Jsou to přechody, které nejsou řízené světelnou signalizací, jsou na víceproudých komunikacích a pokud je tam i tramvajový pás tak je to velmi riziková kombinace,“ vysvětluje šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Proč ale k těmto tragédiím dochází? Vždyť pravidla přece hovoří jasně – řidič je povinný dát chodci přednost, ten na druhou stranu nesmí vstoupit těsně před přijíždějící auto nebo motorku, ale řidiči se dopouštějí řady chyb:

Čtěte také

„Nereagují na chodce, kteří přicházejí k přechodu, nezajistí mu nerušené, bezpečné přecházení, řidiči mají také tendenci chodce podjíždět – vidí, že chodec přechází, ale řekne se, že to ještě stihne. Nebo situace na dvouproudé vozovce – vozidla v jednom proudu zastaví a chodce pustí, ale vozidla v druhém proudu nikoliv. Pokud chodec špatně vyhodnotí situaci, skončí pod koly aut, která porušila zákon,“ varuje Roman Budský z BESIPu.

Právě rozdíl mezi slušným a pozorným řidičem, který dá přednost a tím, který se třeba nevěnuje řízení a přehlédne, že auto vedle něj zastavilo, vede k těmto tragédiím. Bohužel, ačkoliv je tady jednoznačná vina na straně řidiče, jediný, kdo s tím může něco dělat je sám chodec a musí se podívat a ujistit, že zastaví i auta v druhém pruhu. A od mala bychom to měli učit i děti, protože prostě dokud auto nestojí, nemáme jistotu, že nás jeho řidič opravdu pustí.

autor: pgj
Spustit audio