S přilbou raději i na odrážedle

22. březen 2011 13:02

Kolo, koloběžka, kolečkové brusle, skateboard anebo odrážedlo jsou dopravní prostředky, které sice nemají čtyři kola, ale můžeme se s nimi na silnicích potkat – s přicházejícím jarem samozřejmě stále častěji. Už si asi všichni pamatujeme, že děti do 18 let musejí na kole jezdit pouze s přilbou na hlavě, ale jak je to u dalších zmíněných přibližovadel? Kdy je přilba na hlavně nutností?

Prakticky vždycky. Především u dětí bychom asi neměli vůbec řešit, co o povinnosti nosit přilbu říká zákon, ale měli bychom myslet hlavně na jejich bezpečnost. Pravidlo, kdy dítěti nasadit ochrannou přilbu, je jednoduché. „Kdykoliv se dítě pohybuje na čemkoliv, co ho uvádí do vyšší rychlosti, doporučoval bych ochranné pomůcky používat. Ke zlomenině, otřesu mozku nebo dalším vážnějším poraněním může dojít i při pádu z koloběžky nebo skateboardu,“ radí Jan Holub z pražské policie.

Statistiky navíc potvrzují, že nejvíce vážných cyklistických úrazů se stává na klidné ulici, většinou v okolí bydliště, kdy mají rodiče a hlavně děti pocit, že jsou v bezpečí. Polovina nehod má společného jmenovatele – náraz hlavy do tvrdé překážky. Právě v těchto případech je přilba naprosto neocenitelná, jak může potvrdit tato 12letá dívka: „Zabrzdila jsem, přeletěla řídítka a spadla přímo na hlavu na beton. Kdybych neměla přilbu, dopadlo by to mnohem hůř.“

Výzkumy nadace BESIP to říkají jasně – pokud pojedete na kole bez přilby a spadnete na hlavu, pravděpodobnost úmrtí je 19krát vyšší než v případě, že budete mít na hlavně přilbu. To už stojí za její pořízení. Ostatně nemusíte hned umírat, kdyby všichni cyklisté měli na hlavně přilbu, počet poškození mozku by se vinou pádu z kola snížil na polovinu a lebečních fraktur by bylo jen necelých 20 procent. Jenže má to jednu podstatnou podmínku, je nutné nasadit si ochrannou přilbu správně, což je u dětí občas problém. „Ony nevědí, že se helma nesmí sesmeknout. Rodiče by to měli dětem vysvětlit a při nasazování helmy ji pomoct dobře upevnit,“ vysvětluje policistka Eva Lejčarová.

Hlavně si toho musejí rodiče všímat. Jak je to však po stránce legislativní? Ochranná přilba je povinná pouze u dětí do 18 let, ale na jakých dopravních prostředcích? „Pokud jede na kole a koloběžce, která svou konstrukcí odpovídá jízdnímu kolu, je povinnost mít na hlavě řádně upevněnou přilbu. U ostatních jízdních prostředků jako bruslí, skateboardu nebo skládacích koloběžek, které konstrukčně odpovídají spíš sportovnímu náčiní, povinnost nosit na hlavě přilbu není.“

Zvláštní kapitolou jsou kolečkové brusle, na kterých dospělý člověk může jet i docela rychle – klidně 30- až 40kilometrovou rychlostí. Jenže z hlediska zákona je to chodec, který se tak musí i chovat. Takže na silnici, byť by měl přilbu a jel rychle jako kolo, musí jet v protisměru jako chodec. Jinak může dostat i pokutu.

„V podstatě ano. Mohl by dostat blokovou pokutu za spáchání přestupku na úseku plynulosti a bezpečnosti silničního provozu do výše jednoho tisíce korun. Musíme si však uvědomit, že z hlediska bezpečnosti je pro něj výhodnější vidět blížící se auta k němu než je mít za zády,“ dodává Jan Holub.

Člověk na kole, koloběžce nebo kolečkových bruslích je v silničním provozu vždy zranitelnější než v autě.

autor: evk
Spustit audio