Chcete koupit co nejlevnější auto? Řiďte se těmito radami

16. leden 2014
Šetřete s námi

Kdo z nás by nechtěl koupit auto výhodně? To je možné jen za předpokladu, že v něm vidíte pouhý dopravní prostředek. Zapomeňte na společenský status, technickou dokonalost, komfortní výbavu i vysněnou barvu. Chcete ušetřit? Dívejte se na auto ryze finanční optikou.

Možná to některé z vás překvapí, ale racionálně o nákupu auta přemýšlí málokdo. Auto pořizujeme z mnoha pohnutek, přičemž přepravní význam často není v čele žebříčku priorit. Autem vyjadřujeme své společenské postavení, estetické cítění i životní hodnoty.

Čtěte také

„Předpokládám, že nám jde o koupi spolehlivého auta a jsme ochotni slevit z mnoha požadavků,“ zamýšlí se Martin Vaculík, technický poradce Světa motorů. „Na našem trhu bude levné vždy auto bez klimatizace. A nemusí být špatné. Je levné proto, že všichni chtějí auta s klimatizací,“ vysvětluje.

Vyhněte se dieselům

Martin Vaculík si uvědomuje, že sestavit univerzální kuchařku není snadné. Přesto se o to pokouší. „Kdybych chtěl ušetřit, vyhnul bych se prestižním nebo ceněným značkám. To znamená, že nějaké francouzské auto nemá dobrou pověst, ale jsou modely, které budou fungovat slušně,“ popisuje. „V tuto chvíli nebývají levné diesely,“ dodává.

Chcete koupit auto výhodně? Vyhněte se dieselům také proto, že mají dražší servis. Naftová auta jsou hitem díky nízké spotřebě. A toho se dá chytře využít. „Pokud najezdím málo, může se mi vyplatit koupit auto s velkým benzínovým motorem, které nikdo nechce jen kvůli spotřebě. Jenže já najezdím tak málo, že rozdíl oproti úspornějšímu vozu neprojezdím,“ míní Martin Vaculík.

Čtěte také

Kupte si nejlevnější vůz a jezděte

A protože nikdo nechce auto ošklivé, například pomlácené kroupami, je takový stroj hůře prodejný, přestože je plně funkční. „Léta platila za dobrý průsečík ceny a kvality auta z operativního leasingu, tedy auta, která měla sice dost najeto, ale měla také pravidelný a nešizený servis. Nájemci těchto vozů totiž mají servis v ceně, takže k šizení není důvod,“ domnívá se.

Doba se však změnila, takže i auta z leasingů bývají často servisně šizená. Posledním způsobem, jak ušetřit při koupi ojetého auta, je koupit nejlevnější vůz, řekněme v ceně pneumatik, a pak jezdit, dokud se nerozpadne.

Jízda levným autem je praktická, pokud zvládáme údržbu. Ve chvíli, kdy starý vůz potřebuje větší servis, musíme dát na misku vah servisní náklady a celkovou pořizovací cenu.

autor: pek
Spustit audio