Dvanáct let pro děti na předních sedadlech je minulost

11. listopad 2009 13:01

Předpokládám, že mnozí naši posluchači si vzpomenou na dobu, kdy se jako děti těšili, až oslaví dvanácté narozeniny a konečně budou moct sedět na sedadle spolujezdce. Pro většinu z nás to byla velmi vzácná chvilka, protože šlo o první krůček k dospělosti. Na druhou stranu, tenkrát se vůbec nepoužívaly dětské autosedačky, které jsou dnes naprostou samozřejmostí i povinností. Změnila se i věková hranice pro přepravu dětí na předním sedadle.

Nejen že se změnila, ale už vůbec neexistuje. Novela zákona o silničním provozu z roku 2006 totiž dobře známou hranici dvanácti let jednoduše zrušila.

"Budeme-li se bavit o běžných osobních automobilech, žádná věková hranice už neplatí. Možnost sedět na předním sedadle se tedy neodvíjí od věku přepravované osoby," nahlíží do zákona dopravní právník Jan Kněžínek.

Zákon už nerozlišuje, na jakém sedadle dítě sedí, ale stanovuje obecné podmínky pro přepravu. Rozhodující je výška a váha dítěte.

"Zákon pouze rozlišuje, jaký zádržný systém má být použit - jestli stačí bezpečnostní pás, nebo je nutné použít dětskou autosedačku. V autosedačce musí být každé dítě, které váží do 36 kilogramů včetně a měří do 150 centimetrů včetně. Pokud dítě přesáhne některý z parametrů, nemusí sedět v dětské autosedačce. Při přepravě v autě stačí, aby bylo řádně připoutáno bezpečnostním pásem, což zákon dovoluje i na přední sedadle osobního automobilu," konstatuje Jan Kněžínek.

Ovšem je tady ještě jedna povinnost, která se týká přepravy malých dětí v nejmenších autosedačkách, takzvaných kolíbkách. Umisťují se totiž proti směru jízdy, a proto je důležité vědět, jestli je sedadlo spolujezdce vybaveno airbagem.

"V takovém případě zákon striktně předepisuje, že airbag musí být uveden mimo činnost. To pochopitelně přichází v úvahu pouze u airbagů, které je možné vypnout. Pokud airbag vypnout nelze, dětská autosedačka nesmí být umístěna na předním sedadle," varuje Jan Kněžínek.

Tolik tedy litera zákona, ale jak je to v praxi? Opravdu jsou přední sedadla připravena i na děti? Je bezpečné, když si 140centimetrové, byť 40kilové, dítě sedne na přední sedadlo bez autosedačky?

"Zákon to umožňuje, ovšem neznamená to, že je sedadlo bezpečné. Váha může rozhodovat u sedaček s vlastními popruhy. Sedačky jsou dimenzovány na určitou váhu a pokud by dítě bylo těžší, tak už nikdo neručí za to, že popruhy vydrží. Jestliže mluvíme o sedačce posledního typu - podsedák, případně s opěrnou částí - ta využívá bezpečnostní pásy vozu a je důležité sledovat především výšku dítěte. Náraz bez podpůrné části sedačky je ohrožující hlavně na krku nebo při bočním nárazu i na hlavě," vysvětluje odborník na bezpečnost silničního provozu Robert Šťastný.

Dítě by se totiž mohlo uškrtit. Pokud to výbava vašeho vozu umožňuje, nastavte bezpečnostní pás na výšku dítěte a upravte i sedadlo. Je dobré ho posunout co nejvíce dozadu, aby kontakt s airbagem, který je nastaven na dospělého člověka, byl co nejmenší.

"Obecně platí, že pokud dítě může sedět vzadu, ať tam sedí. Přední místo má smysl využít ve chvíli, když je početnější posádka vozu anebo když je dítě natolik malé, že musí být pod kontrolou řidiče," uzavírá Robert Šťastný.

Místo vzadu, a zvlášť uprostřed, je totiž bezpečnější.

autor: evk
Spustit audio