Jak minimalizovat obavy, že vám kroupy potlučou auto?

29. červenec 2013 17:53

Vždy, když meteorologové předpovídají bouřky a kroupy, majitelé aut znervózní. Když se totiž předpovědi vyplní, přijdou o svůj majetek, protože kroupy auto poškodí. Jezdí sice dál, ale jeho finanční hodnota je kvůli poškozenému vzhledu dramaticky nižší. Teď vám poradíme, jak své auto před kroupami dobře ochránit.

Mohlo by se zdát, že ti, kteří mají auto dobře pojištěné, se ničeho bát nemusí. „Proti kroupám se můžete pojistit buď v rámci havarijního pojištění, anebo je tu novinka – můžete se proti kroupám pojistit i u většiny pojišťoven k vašemu povinnému ručení,“ jak říká Pavel Ronovský ze serveru česképojištění.cz. Zájem o připojištění proti kroupám vzrostl zejména po velkém krupobití před třemi lety.

Čtěte také

„Proti kroupám k povinnému ručení nabízejí pojišťovny většinou dvě varianty – je to součást vyšších balíčků, které obsahují další rizika anebo je možné připojištění. Připojištění proti kroupám stojí ročně zhruba mezi 300 až 1500 korunami – limit maximálně 50 tisíc proti kroupám. Zároveň je spoluúčast od 500 korun do 10 tisíc korun,“ vysvětluje Pavel Ronovský.

Jenže, i když máte auto pojištěné, kroupy chlebem a solí vítat nebudete. Příběhů o tom, jak do po kroupách spraveného auta fouká, teče, nebo jak je hlučnější, těch je plný internet. Ne vždy se totiž opravou po kroupách povede vrátit auto do 100% původního stavu – taková je realita, bohužel. Proto se vyplatí i pojištěné auto před kroupami schovat – ideální jsou sice placená, ale krytá parkovací stání, v nouzi poslouží cokoliv včetně mostních oblouků a nejrůznějších předem vytipovaných míst pod střechou – například na některých vlakových nádražích se taková místa dají najít. Prozíravý šofér má pro tyto případy speciální plachtu.

Čtěte také

„Je zesílená molitanem na kapotě, střeše a zadní části vozu,“ popisuje Jiří Krejčí z Hobbycaru. Plachta je ve spodní části aretována lemem, takže z auta neuletí ani v silném větru, který zpravidla krupobití doprovází. Cena je vyšší, než je v segmentu běžné – pohybuje se kolem 2500 korun – ovšem plachta proti kroupám chrání auto před ostatními vlivy – třeba před smůlou v chorvatském kempu nebo před deštěm a sněhem.

„Prodejnost plachty je od prvních bouřek, což je březen, až po konec září,“ říká Jiří Krejčí. Deka je posledním z řešení, které jsme nezmínili. Vy, kteří s tím máte zkušenosti, víte, že není jen problém najít deku odpovídající velikosti, ale hlavně ji v už zmiňovaném bouřkovém větru na autě udržet. Pokud se vám nepodaří auto před kroupami uchránit, můžete si v našem archivu na webu motožurnál.cz přečíst něco o metodách oprav děr, anebo jak jednat s pojišťovnami.

autor: pek
Spustit audio