Máte své kolo správně vybavené?

26. červen 2013 12:45

Projížďka na kole je příjemným odreagováním se od všedních starostí. Někteří lidé vyrážejí na delší cesty, jiným stačí jen cyklostezka. V každém případě by měli mít kolo správně vybavené. Jenže to není tak jednoduché, protože většina kol se prodává bez povinné výbavy.

Je to stejné jako u auta - tam si povinnou výbavu také musí doplnit jeho majitel a to podle pravidel země, kde je registrováno. U kol je důležité i to, kdy a kde je budeme používat.

„Vyhláška i povinnosti odrážejí realitu. Realita je taková, že z hlediska použití kola, když se nabízí horské kolo, které je z 90 % určeno pro použití mimo pozemní komunikaci – různé polní cesty, stezky, přírodu a pohyb v ní, tak rozlišit, kdy tam musí být výbava a kdy ne, je velice obtížné,“ potvrzuje Josef Pokorný z ministerstva dopravy.

Čtěte také

A také proto zákon umožňuje mít kolo bez světel, ovšem pouze za dne. To je právě důvod, na který apelovali někteří sportovní jezdci a cyklokrosaři, že jde o maximální snížení hmotnosti kola, takže vlastně i díky jim bylo v zákoně změněno, že u takového kola světlo nemusí být na pevno, ale pouze jako doplněk,“ vysvětluje Jan Holub z pražské dopravní policie s tím, že za snížené viditelnosti musí být vpředu bílé světlo a vzadu červené.

Dají se místo toho použít i blikačky. Jsou ale věci, které musí mít každé kolo. Co přesně? „Vepředu musí být bíla odrazka, dole ve výpletech kol oranžové odrazky. Stejná oranžová barva musí být i na obou stranách pedálů a vzadu červená odrazka. Kolo musí mít dvě na sobě nezávislé brzdy – přední a zadní. Zároveň v povinné výbavě musí být gripy ze stran řidítek zakryté a potom ještě křídlové upínáky nebo nějaké krytky na matice a šrouby kol, aby nedošlo k úrazu o ostré hrany,“ přibližuje Barbora Vrabcová z Besip teamu.

Odrazky je možné nahradit reflexním materiálem, podstatou je, aby na kole bylo něco, od čeho se odráží světlo a kolo je tak viditelnější. Užitečnou nepovinnou výbavou jsou blatníky a především u dětských kol i zvonek.

Čtěte také

„Zvonek se určitě hodí na cyklostezkách, kde je provoz hodně rozsáhlý, abychom mohli dát vědět, že jedeme,“ říká Barbora Vrabcová.

Cyklistická přilba je povinná pouze po děti do 18 let, ale používat by ji měli i dospělí. A to hlavně kvůli sobě, ne kvůli zákonu. Při pádu z kola totiž přilba až devatenáctkrát snižuje pravděpodobnost úrazu hlavy.

autor: evk
Spustit audio