Prázdniny jsou za dveřmi – policejní hlídky se chystají

25. červen 2013 13:10

Od počátku letošního roku do včerejška zemřelo při dopravních nehodách 235 lidí. To je o 65 obětí méně než před rokem. To je určitě příznivá zpráva. Prázdniny jsou ovšem za dveřmi, a to počet tragických nehod vždy roste. I proto se policie na následující první víkend prázdnin pořádně připravuje.

138 a 140. To je počet obětí prázdninových dopravních nehod v posledních dvou letech. Tedy zhruba 70 měsíčně – dva mrtví denně. Prakticky dvakrát tolik než je letošní měsíční průměr. K tomu asi není co dodávat. I proto policie od pátku minimálně do 14. července bude vidět víc než je obvyklé.

„Počítáme v rámci největšího nasazení, že by mohlo být na komunikacích přítomno až 1500 policistů – to je asi 700 hlídek. Je to však velmi orientační číslo. Je otázka, na co hlídka bude zaměřená, jestli to bude kontrola nákladní dopravy, přepravy osob, otázka měření rychlosti, využívání technických prostředků a podobně, “ konstatuje šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Čtěte také

Kromě běžné techniky bude k dispozici také celý autotým, mototým a na sledování a monitorování provozu také vrtulníky. „Co se týče autotýmů, počet vozidel v současné době je 36 a máme přes 100 motocyklů pro mototýmy,“ popisuje Tomáš Lerch.

Pod drobnohledem nebudou jen řidiči osobních aut, ale logicky, vzhledem k dovoleným, i řidiči autobusů. „Zaměříme se jak na obecné dodržování pravidel silničního provozu, tak na otázku užívání alkoholických nápojů, dodržování stanovených rychlostních limitů a ve vztahu k řidičům profesionálům to bude zejména zaměřeno na řidiče autobusů – jak na technický stav autobusů, tak na dodržování sociálních předpisů,“ vysvětluje Tomáš Lerch.

Logicky bychom se pak s policisty měli setkat tam, kde je největší riziko nehody. „Máme vyhodnoceno, že nejvíce dopravních nehod nastává na významných tazích – silnic prvních tříd. Tam chceme tedy směřovat náš výkon, protože tam máme vyhodnoceno, že vzhledem k intenzitě provozu a tomu, že silnice prvních tříd nejsou tak široké jako dálnice, jsou to o prázdninách nejrizikovější místa.“

Čtěte také

Prázdninový provoz má svá specifika, a ta mají na svědomí nejčastější nehody. „Nejčastější příčinou nehody je tvorba kolon – spojení rizika dopravní nehody s nedodržením bezpečné vzdálenosti. Pokud se budeme bavit o tragických dopravních nehodách, tak je to spojené s únavou, s klimatickými podmínkami a jedná se zpravidla o přejetí do protisměru, které mívá skutečně tragické následky,“ varuje Tomáš Lerch.

Před dvěma lety pak bylo dokonce nejčastější příčinou smrti na našich silnicích, když si vyžádalo přes 30 obětí. Loni si pak první prázdninový víkend vyžádal 7 lidských životů.

autor: pgj
Spustit audio