Snižte riziko krádeže svého vozu pomocí mechanického nebo elektronického zabezpečení

7. říjen 2013 14:20

Od ledna do konce srpna ukradli zloději u nás přes 7 tisíc aut, z dalších více než sedmi tisíc ukradli třeba kola, světla nebo další součástky a přes dvacet tisíc jich „jenom“ vykradli. Počet objasněných případů přitom v případě krádeží nedosahuje ani 30 %. Šance, že se svým autem opět shledáme je tedy velmi nízká.

Jediné, jak můžeme proti zlodějům bojovat, je snížit pravděpodobnost, že si vyberou zrovna naše auto. „Snažit se vozidlo zabezpečit, nenechávat věci viditelně ve vozidle, parkovat tak, aby to bylo na osvětleném místě,“ radí Pavel Hanták z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Ovšem, když bude zloděj chtít, auto vám prostě ukradne. S tím se musíme smířit. „Dneska existují firmy a speciální školicí střediska, která vás naučí auta odemykat, aniž byste se zámků dotkli. To se samozřejmě nedělá přes zámek, ale pomocí různých klínků kolem skel a tak dále,“ konstatuje pro laika poněkud nepochopitelnou skutečnost soudní znalec Oldřich Matušek.

Čtěte také

Čím lépe auto zabezpečíme, tím je větší pravděpodobnost, že si zloděj vybere jiné. Jedním z nejúčinnějších mechanických zabezpečení je zámek řadicí páky. Novinkou je zámek, který současně zabrání i krádeži například zloději oblíbených xenonových světel nebo řídící jednotky. „Tento zámek se uzamyká z místa řidiče, to znamená, že jedním otočením klíče uzamknete dva zámky – řadicí páku i kapotu,“ popisuje Martin Iroušek z Constructu.

Dalším stupněm zabezpečení jsou alarmy. Ty ovšem často obtěžují okolí a leckdy jejich houkání přehlížíme, což snižuje jejich účinnost. Důvod je jednoduchý. „Je důležití dělat instalace vždy přes odborné montážní firmy, které zajistí, že funkce výrobku bude v pořádku. A hlavně používat homologované výrobky,“ varuje Petr Růžička z Jablotronu.

Pomůže nám mobilní telefon

Auto už dnes můžeme hlídat i prostřednictvím svého mobilního telefonu. „Ve vozidle je instalovaný v uvozovkách klasický GSM komunikátor, telefon, který okamžitě předává informace na několik uživatelů vozidla tak, že reaguje na první podnět – pokus o otevření dveří nebo rozbití okna. Okamžitě vyvolá reakci. Autoalarm uživateli zavolá, napíše mu SMS zprávu, kde kvalitní alarmy mají přímo definováno, o jaký typ alarmu se jedná – jestli jsou to dveře, rozbití okna nebo náklon vozidla,“ říká Petr Růžička.

Čtěte také

Na telefon dokáže auto v takovém případě poslat i informaci o tom, že má problém. „Může docházet k tomu, že se vám vybíjí baterie, takže vám autoalarm pošle SMS zprávu o nízkém napětí v palubní síti. Může vás upozornit na to, že jste zapomněli zamknout vozidlo,“ popisuje Petr Růžička.

Ve spojení se sítí mobilního operátora můžeme využít i systém určování polohy. V případě krádeže tak víme, kde se auto pohybuje, ale nejen to. Přes svůj tablet nebo počítač pak můžeme vytvářet knihy jízd, monitorovat jízdy firemních aut, a tak dále. Je jen na nás jak vysokou míru zabezpečení svého auta zvolíme. I podle toho nám pojišťovna sníží jeho pojištění.

autor: pgj
Spustit audio