Autoškoly výrazně zdraží kurzy na motorku, žák musí část výcviku odřídit sám

Řidičský průkaz na motorku bude stát výrazně víc než doposud. Podle novely zákona o silničním provozu musí žák autoškoly část výcviku nově odřídit na motorce v běžném provozu sám. Zdražení tak souvisí s případnou škodou, kterou by žák autoškoly na motorce při jízdě způsobil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurz Učme se přežít

Kurz Učme se přežít | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Autoškoly nechtějí zbytečně riskovat případné odškodnění a pro případ kolizí během výcviku nově uzavírají pojistky.

Jedna z oslovených autoškol například nad rámec svých povinností uzavřela pojistku s krytím deset milionů korun. Ta bude sloužit pro úhradu případných léčebných výloh nebo škod, které by se během výcviku staly na majetku autoškoly nebo jiných účastnících provozu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řidičské průkazy na motorku zdraží. Důvodem jsou přísnější podmínky pro výcvik. Podrobnosti řekla redaktorka Lenka Rezková

Za řidičský průkaz na motorku tak zájemci u některých autoškol zaplatí až dvakrát víc než doteď. Stát je bude zhruba patnáct tisíc korun.

Není to ale jen kvůli pojistkám. Do ceny se promítne také navýšení počtu hodin, které je po zpřísnění podmínek výcviku nově potřeba.

Některé autoškoly navíc podle informací Českého rozhlasu kurzy pro motorkáře kvůli zmíněným rizikům letos vůbec neotevřou.

msk, Lenka Rezková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme