Do Japonska se jezdcům MotoGP nechtělo

30. září 2011 13:05

Za normálních okolností bychom výsledky závodu v Japonsku znali už na jaře. Ovšem zemětřesení a následný únik radiace z elektrárny v japonské Fukušimě odsunuly závod mistrovství světa silničních motocyklů až na tento víkend. Rozhodnutí přišlo hned po přírodní katastrofě. Jenže během sezóny začali jezdci dávat najevo svou nechuť do zasažené oblasti cestovat. Ovšem nakonec musí na okruhu v Motegi startovat.

Je zvláštní, jak taková nezvyklá situace dokáže spojit i na první pohled nesmiřitelné soupeře. Už při červencovém závodě v Laguna Seca se sešli všichni jezdci královské kubatury a padala tam jednoznačná rozhodnutí do Japonska nejezdit. Vždyť okruh v Motegi je jen 150 kilometrů od elektrárny ve Fukušimě. Strach z oblasti, kde nebyla unikající radiace dlouho pod kontrolou, byl velký. „Většina z jezdců nemá zájem jet do Japonska a chce závod vynechat,“ říká český motocyklový závodník Karel Abraham.

O měsíc později při brněnském Grand Prix byli jezdci na oficiální tiskové konferenci umírněnější a říkali: uvidíme. Lídr šampionátu Casey Stoner prozrazoval, že manželka, která ho doprovází na všechny závody, je těhotná, a proto by to pro ni bylo velké riziko. Podobně na rodinu apeloval obhájce titulu Jorche Lorenzo a devítinásobný šampión Valentino Rossi zdůrazňoval, že jet do oblasti, která byla poměrně dlouho kontaminovaná radiací, je nebezpečné pro všechny, kteří se kolem MotoGP točí – od mechaniků přes jezdce až po novináře.

I Karel Abraham vnímá, že problém může nastat v budoucnu. „Já bych se hrozně nerad za patnáct let dozvěděl například slova typu tenkrát jsme nevěděli, nebo neměli jsme takové technologie a podobně. I když je radiace minimální, riziko stále je. Podle mne nemá cenu do Japonska jezdit.“

Lidsky lze tyto obavy pochopit, asi jen málokdo by se do zasažené oblasti vydal na dovolenou. Jenže jezdci MotoGP jsou jen zaměstnanci svých týmů a v tom případě i světové hvězdy musejí poslouchat. „Jsou jezdci, kteří otevřeně řekli, že když do Japonska nepojedou, tak je to pro ně konečná v MotoGP.“

Je to celkem logické – tři z čtyř značek v MotoGP jsou japonské a jak se říká, kdo platí, ten rozhoduje. Přestože jezdci ještě sepsali dokument, požadující víc informací o stavu ovzduší a vody v okolí Fukušimy, Japonsko vynechat nemohli. „Bohužel účast byla nařízena až z vrchu a musíme do Japonska jet všichni. Nikomu se sice nechce, všichni jsou ze situace nervózní, ale všichni tam jedeme,“ říká Abraham.

Teď už mají všichni za sebou první trénink. Pro Karla Abrahama bylo vítězstvím už to, že ho lékaři na trať vůbec pustili, protože po hodně nepříjemném pádu v minulém závodě v Aragonu byl na vyšetření v nemocnici. Ovšem před odletem se cítil už dobře a neměl strach ani zpátky sednout na motocykl. „Spíš jsem nervózní, aby se mi nestala podobná věc jako loni v Brně,“ uzavírá Karel Abraham.

V obou trénincích zajel Abraham šestnáctý čas, když nejrychlejší byl opět Repsol Honda tým, tentokrát v pořadí Pedrosa, Stoner. Samotný závod se v Motegi jede v neděli ráno v osm hodin našeho času.

autor: evk
Spustit audio