Jakou helmu na babetu?

12. duben 2007 13:00

"Jezdím na babetě už dvacet let a celou dobu jsem jezdil bez helmy. Před nedávnem jsem si přeci jen helmu pořídil. Sice cyklistickou, ale myslel jsem, že to na babetu stačit bude, vždyť je to skoro jako kolo! Hned první policista mě ale udělil pokutu a dokonce připsal dva trestné body, že cyklistická helma je prý na babetu nepřípustná. Postupoval správně? Je nějaká možnost odvolání?" Ptá se posluchač Josef z Leštic.

Asi vás Josefe nepotěším, ale policista měl pravdu. Na vašem místě bych se proti pokutě neodvolával. Babeta patří sice mezi nejmenší motocykly, tedy mopedy, ale stále zůstává motorovým vozidlem. A to už je podle zákona a právníka Zdeňka Svátka dostatečný důvod.

"Babeta je motorové vozidlo, a proto je při jízdě na babetě potřeba použít přilbu pro motorové vozidlo a nikoliv pro jízdu na kole."

Ještě je tu jedna asi nejdůležitější věc a tou je zdraví.

"Náraz s cyklistickou helmou by mohl vést k těžkému zranění, a tak je nutné mít vždy motocyklovou přilbu."

Vzpomeňte si, jak dopadl Jaromír Hanzlík ve filmu Slavnosti sněženek, když vezl na babetě držkovou polévku. Podle policie podobně zemřeli v loňském roce při nehodách mopedů tři lidé. Helmu měl pouze jeden z nich.

autor: bob
Spustit audio