Kornfeil nahradí Viňálese! Přestup se domlouval v utajení

16. listopad 2013 13:10

Čeští motocykloví fanoušci se mají na co těšit. V seriálu mistrovství světa hned dva naši jezdci budou ve třídě Moto3 závodit na továrních strojích a měli by mířit hodně vysoko. Vždyť Karel Hanika nahrazuje třetího Saloma a Jakub Kornfeil dokonce letošního šampiona Maverika Viňálese. A to byla zpráva, která přišla jako blesk z čistého nebe, jak jsme ale zjistili, přestup se v absolutním utajení domlouval už od prázdnin.

Špičkové týmy se neoslovují, naopak ony si vybírají, koho by chtěly a Team Calvo dvacetiletého jezdce z Hodonína poprvé kontaktoval už konce června při závodě v nizozemském Assenu. Tedy během víkendu, který byl podle Kornfeila pro něj letos absolutně nejhorší. „V Assenu za mnou došli kluci z týmu Calvo, říkali, že by chtěli, abych u nich jel. Samozřejmě, že to bude za peníze, že to nebude zadarmo. Kývli jsme na to a dolaďovaly se jenom drobné detaily, říká Jakub Kornfeil.

Čtěte také

A to za naprostého utajení. Vždyť nikdo vůbec netušil, že taková jednání probíhají, v kuloárech se neustále spekulovalo o tom, kdo nahradí Viňálese, odcházejícího do Moto2, ale jméno českého jezdce nepadlo. Podle Jakuba je to logické, všechno se řešilo jen po telefonu.

„Nemluvili jsme o tom, snažili jsme se prostě komunikovat přes telefon, protože v paddocku, když bych šel do nějakého kamionu, hned by mně vidělo spoustu lidí. Stále jsme psali dokola, že jednáme s mnoha týmy a nikdy jsme schválně nemluvili o týmu Calvo. Prostě jsme se to snažili co nejvíc tajit,“ vysvětluje Jakub Kornfeil.

Povedlo se to dokonale. Nakonec se čerstvému maturantovi povedlo dohodnout i velmi dobrou smlouvu. Tým sice nejprve nabídl jen standardní, jakože si bude platit i mechaniky, to ale moravský jezdec odmítl a předložil smlouvu vlastní, díky které naopak placen i za dobrá umístění. „Takových jezdců, jako jsem já, tam moc není, protože jedu „desítku“, mám za sebou nějakou historii, mám za sebou hodně silného sponzora a to týmy vidí a slyší na to,“ říká Jakub.

Čtěte také

Kdo sleduje Kornfeilovo závodění nejen optikou výsledků, tak ví, že vždycky o pár míst vylepšil postavení z kvalifikace a to díky vlastním jezdeckým schopnostem. A právě to je důvod, proč jej Team Calvo chtěl. „Určitě, přesně tak. Lidé to sice nevidí, ale týmy ano a samozřejmě se na toto dívají – kdybych startoval osmý a dojel šestnáctý, tak by bylo asi něco špatně. V závodě je důležité mít hlavně pokrok.“

Mimochodem podpis smlouvy probíhal za velmi zvláštních okolností – ve chvíli oslav Viňálesova titulu mistra světa. „Samozřejmě, že jsem tam byl přítomný. Bylo nám to trošku hloupé – oni vyhráli titul, měli tam miliardu hostů a spoustu vyřizování ohledně titulu a my jsme tam stáli před boxem s papírem v ruce a čekali jsme, až si na nás udělají chvilku a podepíšou to,“ popisuje Jakub Kornfeil.

Letos skončil Kornfeil ve třídě Moto3 těsně jedenáctý, což by za rok byl neúspěch. S tovární motorkou KTM a profesionálním zázemím má šanci bojovat o stupně nejvyšší.

autor: evk
Spustit audio