Kupte si kevlarové džíny na motorku

2. květen 2012 13:01

Přestože motorky, stejně jako třeba kola, používají lidé většinou jako prostředek k zábavě a odreagování se, stále se najdou tací, kteří jejich transportní výhody ocení. Co si tedy na sebe obléct, když chcete na motorce poskočit jen „o pár bloků“, kde se navíc potřebujete chvíli zdržet? Těžká a neprodyšná motorkářská kombinéza to asi nebude.

Ti, kteří nemají žádnou zkušenost s nehodou ani nikdy neviděli nikoho, kdo spadl na asfalt, klidně na motorku skočí v kraťasech a žabkách a vyrazí. Přitom pro tyto případy existuje poměrně elegantní a funkční řešení.

„Ideální oblečení na motorku, pokud v něm máte být celý den, jsou karbon-kevlarové džíny,“ říká Jana Kirchmanová, která se motorkářským oděvům věnuje u firmy Paolo. Karbon-kevlarové džíny mají podle jejích zkušeností jen samá pozitiva.

„Jsou to přírodní vlákna několikanásobně do sebe propletená, což zajišťuje stejnou funkčnost jako u kůže. Džíny se od běžných nijak zvlášť neliší a jsou prodyšné, takže není problém v nich strávit celý den. Zároveň pak při jízdě poskytují dostatečnou ochranu,“ pokračuje Kirchmanová. Karbon-kevlarové džíny se tedy dají nosit i zcela běžně a navíc v případě nehody svého majitele ochrání od silničního lišeje.

Z pohledu motorkáře se kalhoty dají použít i na delší, klidně víkendovou vyjížďku, protože je můžete doplnit o chrániče. „Kolenní chrániče se připnou prostřednictvím suché kapsy na vnitřní straně nohavic. Je možnost připnout je do dvou poloh, aby i lidé menšího vzrůstu měli chrániče na správném místě, tedy na kolenou,“ vysvětluje Kirchmanová.

Ceny zmiňovaných motorkářských džínů se pohybují od tří až zhruba k sedmi tisícům korun v závislosti na tom, kolik karbonu a kevlaru na nich krejčí použili. „Pokud by byly celé džíny ušité z karbon-kevlarových vláken, částka by se pohybovala nad sedmi tisíci korunami, ale když jsou použita pouze na exponovaných místech, cena je od tří do pěti tisíc korun,“ uzavírá Jana Kirchmanová.

autor: pek
Spustit audio