Motocyklový jezdec Lukáš Pešek zřejmě o víkendu nepojede Grand Prix v Brně

21. srpen 2013 13:28

Český souboj v MotoGP! Tak právě na tento slogan vsadili pořadatelé letošní Velké ceny České republiky. Jenže teď to vypadá, že se na startu královské kubatury objeví pouze jeden český jezdec. Lukáš Pešek totiž kvůli problémům s penězi o víkendu možná nepojede.

Peškovo angažmá v královské kubatuře se nečekaně zrodilo loni před vánocemi, přičemž podmínkou bylo zaplatit určitou sumu peněz v řádech miliónů korun a před startem sezóny Peškův manažer Josef Liška hrdě prohlašoval. „Startu Lukáše Peška v MotoGP určitě nic nebrání. Celá částka je zabezpečená, není k tomu co víc dodat.“

Po půl roce se ukazuje, že to nebyla tak docela pravda a reálně hrozí, že Lukáše Peška na brněnském okruhu neuvidíme. „Pokud máte někomu zaplatit a nezaplatíte, tak je logické, že nepojedete. Něco se zaplatilo, ale bohužel lidský faktor a sliby v Čechách fungují velmi dobře, takže na tom to zase ztroskotalo,“ říká Lukáš Pešek.

Čtěte také

Jen v polovině z deseti závodů projel pražský rodák cílem, ovšem většinou jako poslední. A svou roli určitě hraje i toho, že týmu Ioda Racing neplatí, co slíbil. „To nemůžu říct, nechci vůbec házet vinu na tým. Logicky, kdyby mi někdo nezaplatil nějakou práci, také ji nebudu odvádět na sto procent. Teoreticky jsem nemusel jet už půlku závodů. Už je to pouze trpělivost majitele týmu,“ vysvětluje Lukáš Pešek.

Která zřejmě přetekla a jestli Lukáše Peška uvidíme na stoji MotoGP v Brně je ve hvězdách. „Pokud mě nikdo neodvolá, tak tam budu.“

Ani start druhého českého jezdce v MotoGP Karla Abrahama není stoprocentní. Z amerického Indianapolis se po pádu v tréninku vrátil s pohmožděným levým ramenem a naraženou patou.

Čtěte také

„Rameno bolí, je to nepříjemné, chodím s tím na rehabilitace. Ale bolí to hodně celý den – je to taková ustavičná bolest, která nepřestává. Doufám, že než sednu na motorku, tak se to do té doby nějakým způsobem rozhýbe. Anestetika, která mi budou dávat, snad opravdu pomůžou,“ věří brněnský závodník, že do víkendu se všechno srovná, aby se popral se svou neoblíbenou tratí. Na veřejnost už prosákly informace, že v příští sezóně by měl Aprilie ART přesednout na japonskou Hondu, ale zatím to Abraham nechtěl moc rozebírat.

„Domlouvali jsme se s týmem, co a jak udělat. Dospěli jsme k tomuto, že by to bylo asi nejlepší řešení. Začali jsme jednat s Hondou, ale jak to potom šlo dál, já nevím,“ říká Karel Abraham. Plánovaný odchod k Hondě by ale podle Abrahama neměl mít vliv na stávající spolupráci s Aprilií.

autor: evk
Spustit audio