Motorkáři, v podzimním počasí o sobě dejte na silnicích vědět - noste reflexní prvky

27. září 2015 13:20

Řidič osobního auta při předjíždění přehlédl motorkáře a ten na místě zemřel. Teď na podzim jsou takové zprávy v médiích docela často. Přitom stačí málo a takových nehod by mohlo být výrazně méně. Zachránit život motorkářům mohou reflexní prvky.

Motorkáři z Prahy reagovali na otázku, jestli jezdí v reflexních prvcích, takto: „Nejezdím v reflexní vestě, ale ve dne jezdím s dálkovými světly. My máme takové reflexní přilby, které jsou vidět na dálku, ale jinak pláštěnku s bílou barvou, která je vidět.“

Svítivě žluté nebo oranžové helmy jsou poslední dobou hodně oblíbené, Jana Novotná z jednoho z pražských obchodů pro motorkáře ale upozorňuje, že žlutá neznamená reflexní. „Svítivě žlutá, pokud je vidět, tak to strhne pozornost, ale bohužel třeba za tmy, je to pořád jenom barva, není to reflexní.“

Čtěte také

Kromě helem seženou motorkáři reflexní bundy, kalhoty, boty i rukavice, svítivé materiály už jsou dnes prakticky na všem. Jako levnější varianta existují i svítivé doplňky. Třeba reflexní vesta, kterou znáte z povinné výbavy. Plnit svoji funkci bude hlavně v městském provozu, kde díky ní budete dobře vidět. Pokud ale ve vestě pojedete větší rychlostí, stane se z ní plápolající hadr. Vyrábějí se proto i speciální motorkářské reflexní vesty.

„Sportovnější vesty, které nikde neplandají. Boky mají strečové panely, takže hezky přilnou k oblečení. Potom existují jenom reflexní šle,“ říká Jana Novotná.

Vidět buďte hlavně z boku

Pořídíte také reflexní pásky na ruce a nohy, anebo reflexní lepící fólii, vyjde na pár korun a má to efekt. Polepíte s ní helmu i části svojí motorky. A hlavně z boku, protože to je místo, kde se motorkáři často přehlížejí. Zepředu a zezadu jsou vidět alespoň díky světlům.

V posledních letech už je reflex oblíbenější než dřív, potvrzuje to instruktor bezpečné jízdy na motorce Miroslav Lisý. „Já mám radost, že se to namnožilo, svítivé zelené helmy, jsou dobře vidět. Jsem pro to, aby se jezdilo v reflexních věcech.“ Být viděn, je totiž základní věc, jak na motorce na silnicích přežít.

Spustit audio