Příprava motorky na zimní spánek

24. říjen 2007 13:10

Motorkářská sezóna pomalu ale jistě končí. Možná ještě v pátek a o víkendu nás sluníčko a teploty nad deset stupňů přemluví ke krátké vyjížďce, ale po víkendu mají jít teploty opět dolů. Zimě se prostě nevyhneme, a tak je čas uložit motorku k zimnímu spánku. Někdo motorku jen tak odstaví do garáže, správný motorkář si ale svého dvoukolového miláčka hýčká a stroj řádně zazimuje.

Je to tak. Motorkářská sezóna končí, přišel čas na jiné radovánky. Kdo má svůj motocykl rád, najde si nějakou tu hodinku a motorku zazimuje. Čím začít nám poví vedoucí motoservisu Milan Štumpa.

"Určitě naše děťátko neodstavíme špinavé, takže první krok bude jeho důkladné očištění. Celou sezónu nám přece dobře sloužil, takže si zaslouží šampón a také nějaký ten vosk. Potom se nám bude s čistým strojem lépe pracovat."

Pokud máme stroj s řetězem, zaměříme se na něj. Majitelům motorek s kardanem nebo řemenem tato povinnost odpadá.

"Po celou sezónu jsme pečlivě mazali řetěz, takže teď je potřeba ho od mastnot očistit. Zrovna lehce to nepůjde, takže budete potřebovat speciální chemii, která je v prodejnách běžně dostupná. Očistěte také ráfek a příslušná místa na kyvné vidlici."

Další důležitou věcí, o kterou je nutné se postarat, je akumulátor. Pokud zrovna nemáme možnost dát si motorku na zimu do obýváku vedle postele a musí do studené garáže, akumulátor rozhodně vyndejte.

"Baterii uložte v teplém a suchém prostředí. Přes zimu, jak se lidově říká, ji dejte trochu čuchnout elektřiny - alespoň jednou za měsíc ji nabijte."

Některé servisy nabízejí na zimu přímo hotel pro váš akumulátor.

"Baterie se dají odnést do servisu, kde o ně bude dokonale postaráno. Pravidelně budou nabíjeny a na jaře si je vyzvednete. To všechno za minimální paušální poplatek."

Co pneumatiky? Motorku každopádně dáme na hlavní stojan, aby pneumatiky byly co možná nejméně v kontaktu s podlahou, jinak nepotřebují zvláštní péči. Pojďme na motor. Někdo si na zimu lije olej do válců, aby je zakonzervoval proti korozi. To dělají ti pečlivější z nás. Také nádrž se chrání před vnitřní korozi a to jednoduše. Naplní se až po okraj benzínem. Naopak plovákové komory karburátorů musí být před zimou suché. Proč?

"Benzín se postupně odpařuje, vysychá a zanechává po sobě usazeniny na stěnách nádrže a trysek. Leckdy zůstanou slepené visící jehlové ventilky, které na jaře nepustí benzín do vnitř. Každá plováková komora má výpustní šroub, pomocí kterého vypustíte zbývající palivo ven z karburátoru."

Kdo nemá pro ustájení motorky garáž a nechá ji přes zimu pod plachtou třeba na zahradě, určitě se mu vyplatí ji celou zakonzervovat speciálním olejem ve spreji chránícím proti korozi.

"Je to netečné k lakovaným plochám i plexisklům, čehož by se mohli majitelé bát. Osobně s tím stříkáme celou motorku."

A na jaře konzervant samozřejmě dokonale smyjeme. Ale to až na jaře.

autor: bob
Spustit audio