První jarní projížďka na motorce? Tak opatrně!

21. březen 2012 13:01

Krásné jarní počasí je paradoxně velmi rizikovým obdobím pro motorkáře. Po čtyřech měsících, kdy měli svůj stroj jen schovaný v garáži, konečně mohou zase vyrazit na silnice. Jenže první jarní jízdy mohou být pro ně nebezpečné.

„Většina nehod se stává po zimě, kdy motorkáři natěšení na projížďku přecení buď svoje schopnosti, nebo je někdo přehlédne. Okolností může být spousta,“ upozorňuje na zrádnost prvních jarních cest úspěšný motocyklový závodník Jakub Smrž.

Nečekanou komplikací mohou být silnice s kamínky po zimní údržbě. Další nebezpečí číhá v samotném silničním provozu. I řidiči aut a chodci si totiž za zimu odvykli na motorky a teď se s nimi musejí opět začít dělit o prostor na silnicích. Možná odtud pochází známá nevraživost mezi řidiči dvou a čtyř kol.

„Motorkáři a řidiči aut se prostě pomlouvají. Realita je taková, že motorkáři často nedodržují pravidla silničního provozu, na druhou stranu řidiči aut na motorky nejsou zvyklí. Například na rozdíl od Itálie nebo Španělska je ještě neumíme pořádně vnímat a nezařadili jsme je do běžného provozu,“ dodává Smrž.

Co se jednou naučíš, nezapomeneš, ale…

I když se říká, že nabytou zkušenost člověk hned tak nezapomene, je nutné ji trochu oprášit. Platí to i o řízení motocyklu. Člověk snadno zapomene, co umí jeho stroj, natožpak kamarádův. Své o tom ví Patrik Herout z jižní Moravy, který na půjčeném motocyklu nezvládl předjíždění a po nárazu do kamenné zídky ochrnul. Teď už přesně ví, co by udělal jinak, kdyby mohl vrátit čas.

„Stoprocentně bych nejel tak rychle jako na své motorce. Tohle byl kamarádův stroj, se kterým se přijel pochlubit, a já jsem ho hned musel jet vyzkoušet. Jenže protože to byla mnohem silnější motorka, kterou jsem navíc neznal, nezvládl jsem řízení a havaroval – trefil jsem díru, která mi rozkmitala řídítka. Hlavní příčinou však byla podle mě vysoká rychlost,“ popisuje Herout.

Takže pokud přemýšlíte, že byste si s novou sezónou rádi pořídili i nový stroj, připravte se na možné problémy. Dá se jim však bezpečně vyhnout, poslechněte si radu jezdce MotoGP Karla Abraháma.

„Problém je hlavně v tom, že stroj perfektně nezná. Když si člověk koupí novou motorku, je to, jako by začínal od nuly, protože jinak jede i reaguje. Musí se s ní, jak se říká, sžít a vyzkoušet si prudce brzdit, akcelerovat nebo i zvednout na zadní kolo. Vhodné je strávit co nejvíc času na ploše, kde se mi nemůže nic stát, samozřejmě ve vhodném oblečení, a motorku pořádně otestovat,“ radí Abrahám.

autor: evk
Spustit audio