Střípky z Velké ceny motocyklů v Brně

22. srpen 2007 13:30

Velká cena silničních motocyklů neboli MOTO Grand Prix skončila sice už v neděli, ale bylo by chybou, kdybychom se na Masarykův okruh u Brna nevrátili. Důvodů je pro to více. Byla to přece jen jedna z největších akcí motoristického sportu, kterou v průběhu víkendu navštívilo přes čtvrt milionu diváků z celého světa a kde si český jezdec Lukáš Pešek zajel ve své třídě pro skvělé třetí místo. V příspěvku si můžete přečíst rozhovor nejen s ním, ale i s fanoušky nebo obyvateli vesničky, kde se závod konal.

Závody na Masarykově okruhu začaly vlastně už v pátek, kdy se jely volné tréninky. Největší zájem byl ale pochopitelně o nedělní finálové jízdy. Od brzkých ranních hodin proudily na automotodrom zástupy motoristických fanoušků. Desetitisíce českých návštěvníků přijely podpořit domácího jezdce Lukáše Peška. A že si takové podpory opravdu váží, potvrdil sám jezdec.

"Těším se hrozně moc, těším se na lidi a jako vždy si věřím. Jak to dopadne, uvidíme."

A má vůbec jezdec za jízdy při tak velkých rychlostech šanci vnímat fanoušky?

"Tak určitě si uvědomím, že kolem trati je hodně lidí, a doufám, že mi to pomůže."

Pomohlo. Fanoušci si můžou zatleskat, třetí místo Lukáše Peška je jim určitě odměnou. Ještě k tomu krásným manévrem předjel Gábora Talmacsiho. Jak to vlastně udělal?

"Měl jsem to místo přečtené od doby, co jsem ve skupině jezdil. Byl jsem prostě připraven, že ať tam bude kdokoliv, tak ho musím dát, a zrovna tam byl Talmacsi. Až jsem byl překvapený, jak dobře to vyšlo."

Ale vraťme se ještě k divákům. Ti se sjeli doslova z celého světa a v areálu závodiště i v přilehlém kempu pro ně bylo připraveno mnoho stánků se suvenýry, různými cetkami a hlavně s občerstvením. V nabídce kralovalo samozřejmě pivo a klobásy. Dohromady tahle svačinka vyšla na 80 korun. U jednoho stánku jsme narazili i na skupinku návštěvníků ze Slovinska. Zeptali jsme se, proč vlastně na závody přijeli z takové dálky a komu budou fandit.

"Přijeli jsme se sem bavit. Je tu mnoho lidí a večer zábava. V neděli se těšíme na závody, to je opravdová podívaná. Sám žádného favorita nemám, vlastně o závodech moto GP ani moc nevím, ale kolega má seznam jezdců, takže až v průběhu závodu se rozhodneme, komu budeme fandit."

Diváci se tedy měli na co dívat, měli co jíst, pít, ale jedinou slabinou bylo ubytování. Kempy byly plné už v sobotu a, jak mi potvrdila slečna u informačního stánku města Brna, ani ve městě už šancí na nocleh moc nezbývalo.

"Je plno, ubytovací kapacity jsou plné. Včera podle informací bylo jen pár míst na některých ubytovnách, ale veškeré hotely jsou plné."

Lidé tak spali v autech - prostě, kde se dalo. Dvě stě tisíc lidí je moc. Zvlášť pro malou obec Ostrovačice, u které Masarykův okruh leží, je víkendový nájezd tolika lidí opravdu nápor. Pro obchodníky to znamená určitě dobrý zisk, nás ale zajímalo, jak se s tím vyrovnávají třeba dvě babičky sedící na návsi.

"Už jsme si na to zvykly. Ze začátku jsme ale nadávaly, protože tu vykáceli mnoho hektarů lesa a my tu teď trpíme suchem."

A možná, že les vykácel právě důchodce, který pomáhal navádět auta na parkoviště. On totiž nový automotodrom pomáhal stavět.

"Tento okruh jsme začali stavět v roce 1984 a od té doby jsem tady. Tenkrát byla stavba pod Svazarmem. Bylo to všechno dobrovolné - v euforii, že tu bude okruh, na kterém se měly jezdit i závody Formule 1. Potom se tam něco stalo a před nás se dostali Maďaři. No, a teď mají Formuli 1."

Tak snad se někdy Formule 1 v Brně dočkáme. Na MOTO Grand Prix se ale můžeme těšit zase příští rok.

autor: bob
Spustit audio