Tipy a rady okolo zazimování oblečení na motorku

16. listopad 2011 13:00

Motorkářským evergreenem tohoto období je zazimování oblečení. Tato problematika se dá řešit jen dvěma způsoby – první je oděv vyčistit a naimpregnovat, druhý je hodit ho prostě do skříně a na jaře vytáhnout.

Motorkáři se v tomto ohledu dělí na polovinu, jak jsme se dozvěděli v jedné motorkářské prodejně. Pro ty pečlivé jsme spolu s prodejci připravili několik rad. „Oblečení před uložením by mělo být alespoň čisté. Na kožené oblečení je vhodné vzít houbičku, pomocí které otřete špínu a hmyz. Potom oděv naimpregnujte, většinou se používá včelí vosk – díky impregnaci totiž kůže neztvrdne a nezpuchří. A potom už jen zbývá pověsit oděv na ramínko do skříně,“ radí Jana Kirchmanová ze společnosti Paolo.

Je jasné, že vyčistěním a naimpregnováním prodloužíte životnost i funkčnost oděvů. Tato činnost vám zabere zhruba jednu hodinu a včelí vosk pořídíte asi za 250 korun. Pokud by se vám to zdálo moc peněz, můžete použít i jiný přípravek, třeba na kožené sedačky, a kdyby i to bylo hodně, poslouží i obyčejný krém na ruce, typově indulona.

„Indulonu moc nedoporučujeme, ale polovina motorkářů ji používá, protože většinou nezná včelí vosk nebo balzám na kůži. Sice to není dobře, ale zase se nedá říct, že by to bylo na škodu, protože indulona je také mastný krém, který kůži zvlhčí. Nicméně včelí vosk obsahuje určité ochranné prvky a na povrchu oděvu vytvoří tenkou vrstvu, která zabraňuje přístupu nečistot,“ vysvětluje prodejce. Jednoduše, jak se říká, lepší něco než nic.

Textil se ve srovnání s kůží udržuje snadněji

Stejný názor má Jana Kirchmanová i na čistírny. Je to lepší než věci nečistit, ale své věci by si tam nedala. „Je lepší se o své věci postarat sám, protože vy nejlépe víte, jak jste s oblečením přes sezónu zacházeli. V čistírně vám navíc mohou oděv nějak znehodnotit nebo poškodit a nastane zbytečná komplikace.“

Čištění motorkářského oblečení z textilu je mnohem snazší – z kalhot a bundy prostě vyndáte chrániče a věci dáte do pračky. „Nastavte program na ruční praní a potom věci vyždímejte ve vaně. Textil není tak náročný na údržbu a ošetření jako kůže, protože je to funkční textil – obsahuje nepromokavé a tepelné membrány. Pokud by však někdo chtěl svému oděvu dopřát opravdu kvalitní péči, může ho nastříkat impregnovacími spreji na stany,“ dodává Jana Kirchmanová.

Jestli máte věci jen na jedno použití – například často padáte nebo měníte váhu, jejich údržbu asi příliš řešit nebudete. Ostatním je naopak jasné, že zanedbávání péče se negativně projeví na vlastnostech a životnosti oděvu.

autor: pek
Spustit audio