Zazimování motorky má svá pravidla

9. listopad 2011 13:00

Motorkář se pomalu, ale jistě stává v listopadu na silnicích vzácným úkazem. Motorka je zkrátka sezónní záležitost a sezóna je právě teď u konce. Většina motorek už tedy zaslouženě odpočívá v garáži.

Někdo si s uložením svého dvoukolového miláčka moc hlavu neláme a motorku jen tak odstaví do garáže. To by se mu však nemuselo vyplatit. Jestli motorku na jaře nastartujete, totiž záleží zčásti i na tom, jak jste svůj stroj zazimovali a přes zimu se o něj starali. Někdo je méně pečlivý a jiný motorku před zimou zakonzervuje i zevnitř.

Naše minianketa mezi motorkáři ukazuje spíš na tu první skupinu.
„Vyndám baterku a dám ji do tepla. Nabiji ji až na jaře před prvním výjezdem. Motorku umyji, jen když je hodně špinavá, ale jinak ne.“
„Já se do zazimovávání vůbec nepouštím. Po sezóně motorku prostě odstavím do garáže. Vím, že nejsem ideální motorkář, ale dokud jezdí, jezdí,“ odpověděli řidiči dotázaní v naší anketě.

Takový přístup nerad slyší šéfmechanik motocentra Vrbovka Milan Štumpa. Před zimní odstávkou je totiž třeba alespoň základní péče. „Motorka by měla být čistá, tedy umytá a ošetřena konzervačním prostředkem – na trhu jich je nepřeberné množství.“

Akumulátor dobít a nádrž naplnit po okraj

Pozornost si zaslouží také akumulátor. Jednou za dva měsíce je potřeba dát akumulátoru, lidově řečeno, čichnout k elektrice, tedy dobít. Pro gelové akumulátory je ideální takzvaná inteligentní nabíječka, která sama vyhodnotí, kdy a jak akumulátor nabít.

Ať už máte starou motorku, nebo nový model, vždy ji ukládejte do garáže na delší dobu s plnou nádrží. „Nádrž je vyrobena z plechu, který není zevnitř natřen žádným lakem a nijak ošetřen, takže jakákoliv vzdušnost, byť jen vzdušná, způsobí nežádoucí povrchovou korozi,“ dodává Štumpa.

Kdo nemá chuť nebo čas se o motorku před zimou postarat a má peníze nazbyt, může ji na zimu uložit přímo do servisu. Některá motocentra takovou službu poskytují. „Do naší zimní akce spadá kompletní vyčištění motocyklu včetně chromových částí, rozleštění laku speciální leštičkou a ošetření kožených částí. V ceně je zahrnuto také parkování na čtyři měsíce s kompletním servisem – motocykl je napojen na nabíjecí zdroj a je přikrytý neprodyšnou plachtou kvůli ochraně před prachem. A majitel motorky dostane na závěr i drobný dárek,“ popisuje Daniel Odehnal ze společnosti Harley-Davidson. Cena za uložení motorky na zimu je 15 tisíc korun.

autor: bob
Spustit audio