Silnice se po zimě změnily na tankodromy, který je nejhorší?

22. duben 2013 12:11

Naše silnice jsou po letošní zimě v katastrofálním stavu. O tom asi není pochyb. I proto je Radiožurnál partnerem projektu Výmoly.cz, který má už třetím rokem za cíl upozornit na nejhorší místa u nás. A některá podle tohoto projektu opravdu stojí za to.

Řidiči doposud nahlásili přes 1700 problematických míst po celé republice: „Pokud bych to měl srovnat s minulým rokem, tak jsme za celý loňský rok nasbírali 850 úseků a letos za necelé čtyři měsíce jsme tento počet zdvojnásobili,“ konstatuje Petr Čaník z Výmoly.cz. I to svědčí o stavu našich silnic. Na některých místech to potom vypadá spíše jako na tankodromu.

Čtěte také

„V našem žebříčku se jako první umístil úsek v obci Lhota Rapotina v okresu Blansko v Jihomoravském kraji,“ říká Petr Čaník.

Tento úsek už je opraven, ovšem podle komentářů řidičů na webu se jedná na první pohled spíše o provizorní opravy, protože díry se změnily na krtince. A potom je tady druhý tankodrom.

„Jedná se o úsek za obcí Svatoslav ve směru na Jihlavu, tedy na Vysočině. Z fotodokumentace – ať už té aktuální, nebo nasbírané od října 2012 – vyplývá, že je tento úsek v tuto chvíli téměř nebezpečný,“ varuje Petr Čaník.

Proto nás zajímalo na tamní správě a údržbě silnic, kdy se na tuto silnici chystají: „V letošním roce je čas. U této silnice se bude dělat kompletní rekonstrukce včetně nového povrchu. Je připravena na druhou polovinu roku. Na zbytku komunikace budou vycpávat výtluky a další část by měla být dodělána v příštím roce,“ slibuje vedoucí výrobního oddělení třebíčského oddělení Krajské správy a údržby silnic kraje Vysočina Miroslav Černý.

Čtěte také

Nejaktivnější řidiči pak na adresu Výmoly.cz nahlašují desítky rozbitých míst po celé republice a kontrolují průběžně i jejich stav. „Nejaktivnějším "výmolářem" je Tomáš Majling ze severu Čech a o to potěšující je, že je posluchačem jak Zelené vlny, tak také zpravodajem Zelené vlny,“ říká Petr Čaník.

autor: pgj
Spustit audio