Zaparkovat na místě pro handicapované je nemorální, ale také za to hrozí vysoká pokuta

28. srpen 2013 09:40

Parkuj jako člověk! To je projekt, který rozjel Radiožurnál společně se Zelenou vlnou tento týden a potrvá až do 29. září. Do 22. září můžete vkládat fotografie nepochopitelně parkujících řidičů na naše internetové stránky parkujjakoclovek.cz, pak začne hlasování o nejhůř parkujícího řidiče. Už teď jsou na webu k vidění leckdy neuvěřitelné situace.

Bohužel, už teď je tam také řada důkazů o tom, že stále je dost takových, kteří bezohledně nechají třeba své ferrari, maserati nebo BMW na místě pro zdravotně postižené. Proto jsme se vydali situaci zmapovat v našem hlavním městě.

Zaparkovaným autem blokují další místa

Společně s Karlem Majerem z programu Handy projíždíme pražským Karlínem. Pojďme hledat místo na parkování. Zrovna tady jedno je a jsou zde vyhrazena tři veřejná místa, ne na konkrétní vozidla pro zdravotně a tělesně postižené.

Když se pozorně podíváme, uvidíme, že dvě z těch tří míst blokuje ve druhé řadě postavený vůz BMW s pražskou poznávací značkou. Podaří se nám tam vůbec zaparkovat? „Tady to nevidím, skutečně zabral jedním autem dvě místa,“ soudí Majer.

Jedeme dál, do úplného centra, na Prahu 1, na Staré Město. „Teď tu kličkujeme Starým Městem a žádná místa nenacházíme. Opodál jedno vidíme, ale co to je? Nouzové blinkry a označení nikde. Bude tady minutu nebo hodinu, co s tím? Nemáme šanci…“ hodnotí situaci Majer.

Dokonce to jsou dvě místa. Podíváme se ještě na to auto před bílou fabií. To je audi a má označení. „Pro zajímavost: nemá vůbec žádnou ruční úpravu. To znamená, že lidé, kteří ho řídí, nemají zas tak veliká pohybová omezení. To je také problém,“ komentuje další nevhodně zaparkované auto Majer.

Těch, kteří zneužívají označení, není málo

Podle vašeho odhadu, kolik označených vozidel by na našich silnicích nemuselo být a požívat těchto výhod? ptám se ho. „To je těžký odhad, ale když to tak pozorujeme na parkovištích u nákupních center, tak je asi u každého desátého auta vidět nějaká ruční úprava nebo nějaké speciální upravení. Ale abych odpověděl na vaši otázku, odhadoval bych asi polovinu vozů,“ říká Karel Majer.

Řidiči nevhodné parkování okoukají od jiných

Vraťme se zpátky ke zneužívání míst pro zdravotně a tělesně postižené. Co si myslíte, že za tím stojí? zajímá mě. „Zdraví řidiči, kteří přijedou k nějakému úřadu nebo k nákupnímu středisku, si řeknou: Já to sem klidně dám,“ pokračuje Majer.

Čtěte také

„Je totiž na první pohled vidět, že tam někdo přijede a ten člověk na první pohled vypadá, že nemá zdravotní handicap. Za chviličku se také vrátí a nese třeba 20kilový nákup nebo jsou dva, kteří vystoupí z auta a nesou za chviličku 50kilovou ledničku. Handicap na nich evidentně není vidět. A když tohle potom vidí jiní účastníci, tak si řeknou: Vždyť to má polovička neprávem, tak co…“

Tak nic. Od nového roku úřady práce, které průkazy zdravotně postiženým vystavují, výrazně zpřísnily pravidla pro jejich vydávání a každý prochází přezkumem. Kdo pak průkaz zneužívá nebo neoprávněně stojí na místě pro handicapované, je policii oznámen do správního řízení a dostane pokutu minimálně pět, ale také až deset tisíc korun.

autor: pgj
Spustit audio