Jsou parkovací místa tak akorát, nebo by měla být širší? Takhle nám odpovídáte

29. srpen 2013 13:00

Zaparkovat auto ve městě není v dnešní době parkovacích zón zrovna jednoduché. A tak častokrát auta stojí kdekoliv, aniž by si jejich majitelé uvědomili, že tím omezují ostatní řidiče nebo chodce. Ostatně pokud na něco takového narazíte, vyfoťte to a pošlete na naše stránky parkujjakoclovek.cz. Máte tak šanci jet na formuli 1 do Monaka. Je ale pravdou, že občas je problém zaparkovat i na vyhrazeném parkovišti. Na některá místa se totiž větší auta prostě nevejdou.

Tradují se samozřejmě nekonečné historky o tom, jak ženy složitě a mnohdy špatně parkují, čímž vytáčejí své mužské protějšky, takže někteří to už nevydrží. „Už se mi několikrát stalo, že jsem zaparkoval i za ně,“ říká jeden dotazovaný řidič. Ale ani muži to vždycky s parkováním nemají jednoduché. Jak se vám parkuje na veřejných parkovištích?

Centrum je na parkování nejhorší

„U všech, které jsou postaveny nově, se podle mě parkuje dostatečně dobře. Ale když jedete třeba do Kotvy, tak to už je opravdu pro zkušené řidiče. Tam to je síla,“ říká mladý muž. „Tam jsem nebyl x let, ale parkuju na Floře a tam se parkuje dobře,“ říká další řidič.

Čtěte také

„Pro mě je vždycky a všude málo místa,“ sděluje mladá řidička. „Periferie Prahy je na parkování dobrá i pro velký vůz. Centrum je asi horší pro všechny. Pro nás motoristy, zejména pro ty s většími auty,“ tvrdí další řidič.

Problém je často v solidaritě řidičů

„Je potřeba se přesně trefit na vyznačenou plochu. Úzké jsou tehdy, když někdo špatně zaparkuje a nikdo jiný se tam nevejde,“ říká jeden motorista. „Kdyby mezi řidiči fungovala solidárnost, všechno by fungovalo líp,“ říká další motorista.

Někteří se ale postaví záměrně přes dvě parkovací místa. Ať už proto, aby jim lidé ze sousedního auta neodřeli lak, anebo z následujícího důvodu... „Já se prostě na takovém místečku nevytočím. Musím si vždy vybrat dvě volná místa vedle sebe a tam zajedu,“ svěřuje se mladá řidička.

Větší vozy jsou v nevýhodě i kvůli technickým normám

Ptáte se, jak je možné, že jsou parkovací místa nestejně široká? Protože to prostě umožňuje technická norma.

Čtěte také

„Norma má například u parkovacího stání rozmezí 50 cm v šířce. A v případě označení parkovišť například u kin nebo u supermarketů záleží na tom, kolik má investor koupeno pozemků, kolik k tomu má předepsáno parkovacích stání a jak moc je ochoten investovat do toho, aby zákazník vystupoval z vozidla komfortně,“ říká Tomáš Kalkus z firmy Proznak.

Tato slova určitě mnohé překvapila – půlmetrová vůle na jednom parkovacím stání? „50 cm je relativně hodně, ale rozdíl v šíři vozidel už je dnes také kolem 50 cm, a to u běžně používaných osobních vozidel,“ doplňuje Kalkus.

A tak jsou některá parkovitě pro majitele větších vozů doslova tabu, jak ostatně potvrzuje i jeden z nich: „Rozhodně. Navíc ani garáže nejsou dimenzovány na výšku, takže je to spíše pro sedany a malé vozy. Pro větší vozy je to zapovězené.“

Tak ať se vám vždycky dobře parkuje.

autor: evk
Spustit audio