Řidiči, u škol pozor na děti na přechodech!

2. září 2013 13:10

Děti už letos zavinily na přechodech pro chodce 50 nehod. Dvě na to, bohužel, zaplatily životem. Děti jsou po prázdninách roztěkané a nějakou dobu trvá, než si opět zvyknou na městský režim. To bychom měli mít na paměti především my dospělí, a za volantem několikanásobně. Proto dnes Radiožurnál sledoval cestu školáků u jedné školy v centru Prahy.

Vy tady každý den chodíte do školy, běháte přes přechody. Pouštějí vás řidiči, když vidí, že stojíte u přechodu? „Nepouštějí mě, ale když nic nejede, tak se přiblížím k někomu staršímu a přejdu s ním. Největší strach mám z těch, kteří jedou moc rychle, že mě srazí,“ říká žák základní školy.

Čtěte také

I proto budou na děti po celé republice na počátku roku dohlížet i strážníci. Jenom tady v hlavním městě to bude podle ředitele městské policie Praha, Eduarda Šustra u desítek škol. „Strážníci městské policie v prvním týdnu nového školního roku budou dohlížet na zhruba 160 přechodů a budou nasazeni zhruba u 154 základních škol,“ říká Eduard Šuster.

Pomáhá také státní policie

Stranou nemůže zůstat ani státní policie, která podle šéfa dopravní policie, Tomáše Lercha už sedmým rokem vyhlásila akci Zebra se za tebe nerozhlédne. „Policisté jsou přítomni v dopravně rizikových časech v blízkosti škol a přechodů a zároveň se v tomto týdnu účastní i různých seminářů a besed na základních školách,“ popisuje Tomáš Lerch.

I když se letos dopravní výchova do škol vrací, je hlavně na rodičích, aby své děti naučili správně přecházet. „To se musíte rozhlédnout na obě dvě strany. Když nic nejede, můžete jít. Když něco jede, tak musíte počkat. Rozhlédnout se nejdřív nalevo, napravo a zase nalevo,“ vysvětlují žáci.

Čtěte také

Jako by tyto děti naučil přecházení samotný šéf dopravky. „Člověk by se měl rozhlédnout doleva, doprava a následně opět doleva a teprve potom vkročit do vozovky,“ opakuje Tomáš Lech. Řidiči si však neuvědomují, že je dítě často nevidí – přes auta nemá šanci. S tím si některé vědí rady.

„Když se zrovna nepodívám, tak je slyším. Když je to jednosměrka, kde se smí jet jenom doprava, rozhlédnu se doleva, a když je jednosměrka doleva, rozhlédnu se nejdřív doprava,“ popisuje jeden z žáčků.

I přesto dochází ke zraněním

Bohužel někdy stačí zlomek sekundy. „Dvě děvčata ve věku dvanácti let přecházela vozovku. Srazil je řidič, utrpěla středně těžká zranění, jedno mělo otřes mozku a nalomení krčního obratle. Druhé mělo zlomeninu holenní kosti. Obě byla hospitalizována, léčila se zhruba pět a osm měsíců,“ popisuje jeden případ z minulosti Dagmar Koutská z pojišťovny Allianz.

Riziková místa jsou přechody na víceproudých komunikacích. „Když máme dvouproudou vozovku, tak vozidla v jednom proudu zastaví a pouštějí chodce, ale vozidla v druhém pruhu nezastaví a jedou dál. Pokud to chodec špatně vyhodnotí, skončí v jízdní dráze,“ varuje Roman Budský z Besipu.

Jako varování nám potom může posloužit to, že letos už na přechodech zahynuly dvě děti. Stačilo, aby se na chvilku zapomněly. A po prázdninách budou ještě roztěkanější.

autor: pgj
Spustit audio