Policisté v passatech mohou měřit rychlost hned třemi způsoby, pořizují i fotografie na mobil

26. únor 2014 09:40

Pro české řidiče už to dávno není překvapení – přestupky za jízdy už pár let odhalují rychlé passaty. Teď k nim přibyly i superby. Všeobecně se ví, že čtyřicítka těchto rychlých policejních vozů v civilních barvách je vybavena špičkovou technikou, přesto, jak jsme se přesvědčili s hlídkou pražské policie, skutečnost častokrát předčí představy řidičů.

„Dobrý den, pane řidiči, silniční kontrola. Na osmdesátce, na rychlostní komunikaci v obci jsme vám naměřili 111 km/h.“
„Já myslím, že jste mě s tím poměrovým radarem asi nemohli změřit za takovou chvilku.“
„My nemáme jenom poměrový radar, nevím, co jste se dočetl na internetu,“ usmívá se nadstrážmistr Dušan Mikulica, který na rozdíl od rychle jedoucího řidiče přesně ví, jaká technika se ukrývá v passatech či superbech.

Čtěte také

Jak mi vysvětluje jeho kolega podpraporčík Daniel Švigar, rychlost se dá měřit hned třemi způsoby. „Měření klasickým radarem, potom je tam start stop, což je poměrové měření – udělá se jedna fotka, za určitý čas druhá fotka, změří se rychlost mezí tím, vypočítá se průměrná, anebo je tam videozáznam, který snímá rychlost a ostatní přestupky.“

Jako třeba telefonování za jízdy či nepoužití bezpečnostních pásů. I když tak jako v případě mladého manažera, telefonujícího za jízdy na pražské magistrále se policisté jistí ještě i fotkou v mobilu. „Na vlastní mobil, protože tato kamera nezvládne otočit se až do boku, aby ho mohla přesně vyfotit. Když máte na lidi důkaz, je to lepší. Můžeme používat vlastní mobil,“ popisuje Daniel Švigar.

Takže to není nic protiprávního, jen podpora prokázání přestupku, kterým je držení telefonního či záznamového přístroje v ruce během řízení, takže řidičova výmluva není nic platná. „Já jsem netelefonoval. Držel jsem mobil a zadával jsem si tam termín schůzky, který mám,“ říká řidič.
„Tak já si vás půjdu vyhledat, uvidíme, jaký jste řidič a potom se domluvíme co dál. To všechno zvládneme tady v autě – přes vysílačku nebo máme malá PDAčka, která se přes kabel připojí na lustrace a přesně nám vyjede evidence řidičů a vozidel a také osob včetně STK,“ ukazuje Daniel Švigar.

Policisté v civilních passatech nemusí, nebo dokonce nesmí, překročit rychlost

Každý výjezd policejního passatu či superbu v civilních barvách začíná přihlášením hlídky do systému přes tablet, který pak zaznamenává veškeré dění. A hlídá i dodržování předpisů policisty. Ti ač řeší především rychlou jízdu řidičů, sami bezdůvodně překročit povolenou rychlost nesmí.

„Mezi hlavicí, která je zabudovaná v masce a vozidlem, které jede před námi, musí proběhnout sedm stejných paprsků a potom se udělá fotka a změří se jeho rychlost. My akorát nesmíme překročit maximální povolenou rychlost. Tady máme fotku – 76 km/h je naše rychlost, tady jsou nastavené limity, je tam povolená rychlost 80 a náš limit je 104. Kdo jede více než 104 km/h včetně, tak ho to vezme,“ upozorňuje Daniel Švigar. A ač právo vidět fotku má řidič až ve správním řízení, pak policisté mu ji většinou bez problémů ukážou přímo na silnici. Vědí, že řešení přestupku je pak jednodušší.

autor: evk
Spustit audio