Jak na Slovensku funguje objektivní odpovědnost provozovatele vozidla?

12. březen 2014 13:20

Za vozidlo odpovídá jeho provozovatel. Odpovídá tedy i za přestupky, které s ním kdokoliv spáchá. Takzvaná objektivní odpovědnost provozovatelů vozidel u nás platí už více než rok. Úředníci tohoto zákona začali v hojné míře během pár měsíců využívat a obesílají statisíce majitelů aut, od kterých už vybraly desítky miliónů korun. Obdobný zákon platí druhým rokem i na Slovensku. Tamní policie a úřady ho ale do praxe zavádějí velmi pomalu. A třeba čeští řidiči budou muset za přestupky na slovenských silnicích pořád platit hotově a přímo na místě.

Zatím jen několik Slováků našlo ve schránce dopis od policie s výzvou zaplacení pokuty. Slovenská policie takové dopisy posílá teprve od letošního ledna. Příslušný zákon, který zavedl objektivní odpovědnost majitelů vozidel, sice na Slovensku platí už dva roky, policii ale chybí dostatečné množství techniky, aby mohla přestupky zaznamenávat. Všechny kamery a radary, které má k dispozici tak policie směřuje na vytížené úseky silnic. Například na hlavní tah ze Žiliny do Tater, který využívá i řada českých řidičů. Právě cizinců se však objektivní odpovědnost na Slovensku zatím prakticky nedotkne.

Čtěte také

„V případě řidičů cizinců zatím postupujeme klasickým způsobem – prioritně to řešíme v blokovém řízení na místě spáchání přestupku, což provádí policejní hlídka hned po zastavení vozidla,“ říká Denisa Balogová z policejního prezidia v Bratislavě.

Systém objektivní odpovědnosti je na Slovensku totiž teprve v první fázi a do plné automatizace mu chybí ještě minimálně tři roky. Zatím policie musí ověřovat údaje o provozovateli vozidla ručně a pak poslat poštou oznámení o pokutě. Trvá to 15 až 20 dní, zatímco automatizovaný systém by to měl zvládnout do týdne. Na Slovensku také platí, že rychle zaplacená pokuta znamená i určitou změnu.

„V případě, že držitel vozidla zaplatí do 15 dní od doručení rozkazu, dvě třetiny z uložené pokuty, v takovém případě se pokuta považuje za uhrazenou v plné výši,“ upozorňuje Denisa Balogová.

Pokud provozovatel v době spáchání přestupku auto neřídil, může policii oznámit skutečného řidiče a policie potom přestupek řeší s ním.

autor: vob
Spustit audio