Stále častěji překračujeme povolenou rychlost, potvrzují to statistiky bodového systému

2. květen 2014 12:38

Neslavný primát čeká v následujících dnech jednoho z českých řidičů. Udělá pětimilióntý dopravní přestupek v bodovém systému. Ten u nás platí od července 2006 a statisticky by se to mohlo odehrát někdy v příštím týdnu a dokonce se dá i předvídat, jaký přestupek to asi bude.

Stačí chvíli sledovat dění na kterékoli vytíženější městské ulici. Tak jako třeba na několikaproudové ulici 5. května. Ani nemusím dlouho čekat, abych viděla, že rychleji než ostatní tedy povolenou padesátkou, jede například stříbrné mondeo a naopak řidič červené octavie začíná na první pohled nesmyslně zpomalovat, druhý pohled to ovšem vysvětluje – má v ruce telefon a živě se baví. Občas je vidět i nepřipoutaný spolujezdec. Nejčastější přestupky všichni dobře známe, ale jak připouštějí i sami řidiči, ne vždycky se jim daří jezdit přesně podle předpisů.

Čtěte také

„Jako řidič profesionál musím absolutně dodržovat. Neměl bych to říkat, ale někdy to prostě nejde, někdy se to musí trošku obejít. Někdy předpisy porušuju. Nechtěně. Prostě se člověk občas zapomene a vážně to poruší. Poruším, když o tom nevím.“

Právě proto už osmým rokem u nás funguje bodový systém, který zdá se přeci jen na řidiče zabírá. Jak potvrzuje Martin Novák z ministerstva dopravy, postupně se snižuje počet řidičů, kteří mají na svém kontě nějaký bod. „Zatímco v roce 2011 byl trestaný každý 10. řidič, tak dnes je to každý 12. řidič.“

A nejčastější přestupky? Tak ty jsou prakticky pořád stejné. Jednoznačně nejčastější porušením pravidel je překročení rychlosti v obci o méně než 20 kilometrů v hodině, tedy trest za dva body, který dělá více než třetinu všech bodovaných přestupků. Je pravdou, že právě to je částečně přestupek z nepozornosti, bohužel statistiky ukazují, že padesátku překračujeme stále častěji. „Tam jsme zaznamenali v letošním kvartálu oproti předchozímu – ke konci roku 2013 – nárůst o 3,19 procenta,“ říká Martin Novák.

Čtěte také

Meziroční srovnání potvrzuje, že se zvýšil i počet dalších častých přestupků. „Například u nepoutání se bezpečnostními pásy jsme zaznamenali nárůst o sedm procent, což je poměrně vysoké číslo. Bohužel i telefonování za jízdy, tam jsme zaznamenali nárůst o 2,44 procenta,“ upozorňuje Martin Novák.

Možná jen je úspěšnější policie, pro kterou je díky kamerám a fotoaparátům v chytrých mobilech snazší řidičům tyto přestupky dokázat. Každopádně průměrně je každý den přistiženo na 270 nepřipoutaných řidičů a 131 telefonistů za volantem. Nejčastěji mají body na kontě řidiči, kterým je 38 let, kupodivu to platí, jak u mužů, tak u žen. Zarážející je ovšem fakt, že zákaz řízení na půl roku kvůli 12 nasbíraným bodům nejčastěji dostávají řidiči, kteří jsou ještě o 11 let mladší, je jim tedy 27.

autor: evk
Spustit audio