S prodaným autem se zbavte i povinného ručení

3. červenec 2014 14:20

Povinné ručení stále zdražuje a tak se každý řidiči snaží dosáhnout na co nejvyšší bonus. Může ale o něj přijít. A to přesto, že nezpůsobil nehodu a dokonce havarující auto už ani nevlastní. Že to není možné? Tak dobře poslouchejte. Všechno začalo mailem jednoho z našich posluchačů.

Dobrý den, prodal jsem auto a hned jej odhlásil na úřadě. Pak jsem ale onemocněl a nestihl jsem zrušit smlouvu o povinném ručení. Hodně mě překvapilo, že když jsem to po třech týdnech šel udělat, pak rozhodující pro ukončení smlouvy nebylo datum prodeje, ale datum nahlášení pojišťovně. To znamená, že ty tři týdny mělo auto dvě povinná ručení? Je to vůbec možná a má pojišťovna právo na takový postup?

Čtěte také

Bohužel pana Dominika Černého z Hustopečí nepotěšíme. Pojišťovna na to právo má, jak potvrzuje Josef Pokorný z ministerstva dopravy. „Pokud vozidlo prodám, tak mám ze zákona povinnost nahlásit pojišťovně příslušnou událost tak, aby mohla být pojistná smlouva zrušena. Pokud tak neučiním, tak vlastně dobrovolně platím za něco, co bych mít pojištěné neměl a co jsem měl nahlásit, že by mělo být ukončeno.“

Na první pohled to vypadá, že se vlastně nic nestalo, jen bývalý majitel auta zaplatil pojišťovně víc, než bylo nutné. Ovšem jak upozorňuje Aleš Povr z České asociace pojišťoven, pozdní zrušení smlouvy může mít horší důsledky. Pokud s ním nový majitel nabourá, můžete přijít o bonus. „Protože prostřednictvím svého pojištění nesete za vozidlo stále odpovědnost, byla by škoda poškozenému vyplacena z tohoto povinného ručení. A tato dopravní nehoda by se promítla do bonusu.“

Jak je to možné? Jednoduše. Ze zákona musí mít každé auto povinné ručení, a pokud jej nový majitel nesjedná, pak stále platí to vaše, které jste včas nezrušili. Jiný případ nastává, pokud je nový majitel zodpovědný a povinné ručení uzavře. V té chvíli má sice auto dvě povinná ručení, ale případná nehoda se vás už netýká. „V tomto případě by už nesl za vozidlo odpovědnost nový majitel a šlo by to z jeho povinného ručení. Reflektoval by se skutečný stav tak, jak to je uvedeno v registru vozidel i v pojistné smlouvě,“ říká Aleš Povr.

Čtěte také

Není neobvyklé, že se prodávající s kupujícím dohodne, že nechá takzvaně doběhnout pojistnou smlouvu do konce měsíce nebo přehlášení auta. Jak jsme ale slyšeli, dobrá vůle se nemusí vyplatit. Pojišťovny proto radí zrušit povinnou smlouvu bezprostředně po prodeji, aby odpovědnost za auto plně nesl jeho nový majitel.

„Pokud pojistnou smlouvu nezrušíte, tak je stále platná a motoristé takto skutečně riskují. Je třeba neprodleně ukončit pojistnou smlouvu a ihned, jak se stanete vlastníkem vozidla, uzavřít nové povinné ručení,“ dodává Aleš Povr. K tomu stačí znát pouze VIN kód, vše ostatní se dá doplnit později.

autor: evk
Spustit audio