Až čtyři milióny majitelů aut si musí postupně vyměnit autolékárničku. Koupit novou, nebo vyměnit obsah?

17. říjen 2014 12:45

U autolékárniček, které si řidiči koupili v roce 2010, pomalu končí doba jejich použitelnosti. Proto řeší, zda si mají koupit nové. A zda je potřeba koupit celou lékárničku nebo jen její část. Ministerstvo dopravy tvrdí, že stačí vyměnit pouze prošlý materiál. Doplnění a výměna obsahu není ale tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát.

„Co se dá zkazit na obvazu, který je zabalený v hermeticky uzavřeném pytlíku vakuovaném. A to samé škrtidlo, když tak si vytáhnu tkaničku z bot a zaškrtím to tkaničkou nebo páskem,“ říká si nejeden řidič a obměnu obvazů, náplastí nebo škrtidla považuje za zbytečnou. Důvod je ale zcela jednoduchý. V autech se v průběhu roku střídají extrémní teploty. Zatímco v létě se mohu uvnitř auta vyšplhat i nad 50 °C, v zimě to zase klidně může být -25°C. Navíc v zimě si auto vytápíme a teploty se tak střídají prakticky neustále.

Čtěte také

Exspirace zdravotnického materiálu je podle lektorky první pomoci Lucie Pelčákové, právě kvůli těmto výkyvům. „Materiál pracuje, pracuje hlavně pryžový materiál. Takže pokud máme gumové zaškrcovadlo nebo náplasti, které mají na sobě lepidlo, tak to všechno pracuje a může se stát, že po nějaké době to zpuchří, nebude to lepit,“ upozorňuje Lucie Pelčáková.

Stačí část

Na každé lékárničce je datum, kdy byla vyrobena, ale podle Martina Nováka z Ministerstva dopravy není potřeba měnit celou lékárničku. „Legislativa nic takového nenakazuje. Pokud je datum na obalu lékárničky, tak není možné toto považovat za rozhodné, abych měnil celý obsah lékárny. Vždy je potřeba zkontrolovat jednotlivé položky uvnitř tak, aby byly funkční, popřípadě tak, aby neprošly exspirací,“ říká Martin Novák.

Rozhodující jsou data exspirace na jednotlivých zdravotnických pomůckách. Řada lidí čas od času z autolékárničky použije třeba náplast nebo obvaz. Ty je pak potřeba, jakmile je to možné, zase doplnit. „Doporučuji spíš koupit celou novou sadu, ani to nemusí být celá autolékárnička, ale nová náplň. Protože vyhláška 341 už řeší, že tam musí být nejenom náplast s polštářkem, ale je tam ještě definováno, že náplast musí být velikosti 8x4 centimetry s minimální lepivostí 2,5 N/cm. Když si koupím normální náplast v obchodě, tak nevím, jestli opravdu splňuje lepivost, která je daná zákonem,“ varuje Lucie Pelčáková, která přiznává, že ona sama volí nejjednodušší řešení.

Čtěte také

„Jakmile využiju nějakou jednu věc, tak rovnou kupuju celou novou náplň nebo novou lékárničku a vím, že ten komplet splňuje vyhlášku a nemusím se o to víc starat.“

Je tedy jen na nás, zda si dáme tu práci a se seznamem povinného vybavení autolékárničky budeme v lékárnách shánět jednotlivé zdravotnické pomůcky nebo, zda si koupíme lékárničku celou. Za prošlou lékárničku nebo její část pak můžeme dostat na místě blokově od policisty pokutu až dva tisíce korun.

autor: pgj
Spustit audio