V pneuservisech se dveře netrhnou. Venku je zima a řidiči vyrazili na výměnu pneumatik

22. říjen 2014 13:20

V noci na dnešek se na horách objevil první sníh a to je signál pro motoristy, vyrazit do pneuservisu. I když povinnost mít na autě zimní pneumatiky startuje až 1. listopadu, pak – jak jsme se přesvědčili – volné termíny v pneuservisech se rychle zaplňují.

Vidím, že se tady v pneuservisu přezouvají hned čtyři auta najednou, předpokládám, že minulý týden to bylo ještě úplně jinak. „To se nedá úplně říct, už minulý týdne jsme přezouvali tak na 50 %, ale je pravda, že od pondělka se nám to zvýšilo a jedem na takových 70 až 80 %,“ říká Pavel Procházka, majitel stejnojmenné sítě pražských pneuservisů. Jaké jsou čekací doby?

„Zatím je to tak, že pokud lidé zatelefonují, tak se dá říct, že buďto ještě ten den nebo druhý den auto zvládneme přezout. Samozřejmě od příštího týdne to už bude daleko horší a potom se může stát, že budou čekací doby týden nebo 14 dní,“ upozorňuje Pavel Procházka.

Čtěte také

Ptala jsem se jednoho ze zákazníků, který čeká na přezutí pneumatik, kdy se objednával. „Včera. Obvolal jsem několik pneuservisů a tady bylo volno. Každý rok přezouvám před 28. říjnem. Je to ale čím dál tím složitější, protože stále víc lidí přezouvá. Dřív to bylo neobvyklé. Já už přezouvám asi 15 nebo 18 let.“

Nečekaná změna počasí, kterou meteorologové ohlásili začátkem týdne, způsobila, že lidé začali brát volné termíny v pneuservisech doslova útokem, potvrzuje to například i Jan Daněk z brněnského pneuservisu A. „Lidé se objednali během jednoho dne asi na tři dny dopředu. Má se ochladit hlavně na horách a má padat sníh. To bývá každý rok stejné. Dlouho se vyčkává a servisy potom ten nápor nezvládnou,“ říká Jan Daněk.

Stejná situace je třeba i na Slovensku. Například v pneuservisu Hájek, jak nám potvrdil jeho majitel Martin Hájek, v příštím týdnu už volné místo nenajdete. „Určitě tomu nahrává počasí. Příští týden už je úplně plný. My budeme pracovat i ve svátek.“

Kdo chce přezout auto na zimní pneumatiky, neměl by podle Daňka s objednáním termínu váhat. „Není opravdu na co čekat. Ze dne na den vás to překvapí. Určitě se hned objednat a zarezervovat si co nejdříve termín.

Čtěte také

Vraťme se teď ještě na chvilku za Pavlem Procházkou do pražského pneuservisu, kde auta přezouvají jako na běžícím pásu. Kolik jich mechanici stihnou během dne přezout? „Zhruba 100 denně. Automobil nižší třídy máme přezutý během 10 až 15 minut. Ale máme také extrémní případy, kdy přezouváme automobil hodinu nebo hodinu a půl. Jsou to vozy, které mají atypické ráfky.“

Teď je pro vás prostě sezóna. „To je přesně ono, brousíme kosy, máme žně,“ říká Pavel Procházka. Protože od 1. listopadu bychom měli mít na autě za zimních podmínek pouze zimní pneumatiky.

autor: evk
Spustit audio