Jízda na vozítkách Segway nemá žádná pravidla. To chce Ministerstvo dopravy změnit

26. březen 2015 20:43

Ministerstvo dopravy nechce plošně zakázat vozítka Segway. Pravomoc rozhodovat o tom, kde budou jezdit a kde ne, chce nechat na obcích. Novela zákona, kterou v pondělí projedná vláda, má stanovit pravidla pro tato originální vozítka. Nejvíce jich v Česku jezdí v centru hlavního města v Praze 1.

Před malou chvílí kolem nás projela skupinka Segwayů, jaký je váš názor na ně? „Záleží na tom, kdo na nich jezdí. V jádru jsou to mladí lidé. A pokud na nich jedou starší lidé, jsou s tím různé problémy a úrazy. Myslím, že to ani není úplně bezpečné, protože nikdy nevíte, jestli na tom nejede někdo, kdo si libuje ve větší rychlosti a potom je to nebezpečné,“ říkají mi kolemjdoucí v Pařížské ulici. Naopak americká turistka si možnost exkurze po Praze za řidítky vyloženě užívá. „Moc se mi to líbí. Je to mnohem zábavnější, než chodit pěšky.“

Čtěte také

Problém je, že na tato vozítka současný zákon nijak nepamatuje. Jezdí rychleji než chodci a jízdní kolo to také není. Nejvíce jich brázdí ulice Prahy 1 a její starosta z TOP 09 Oldřich Lomecký na to má jasný názor. „V centru města k drobným kolizím dochází téměř každodenně, pouze se čeká na nějaký větší úraz, který konečně způsobí to, aby se probraly zodpovědné orgány jako Ministerstvo dopravy. V tuto chvíli je potřeba přijmout novelu zákona takovou, která by klasifikovala Segway jako nechodce.“

Je to nebezpečné, chce to pravidla

Postavit Segwaye na úroveň jízdních kol, ale ministerstvo podle Tomáše Neřolda nechce, a má k tomu logický důvod. „Segway si lidé půjčují a často nemají žádnou zkušenost, jak se ovládá. Je to potom velmi nebezpečné jak pro ty, kteří na tom jezdí, tak pro ostatní. My nechceme pustit taková vozítka přímo do provozu. Navíc jsou i širší než kolo a je těžší je objíždět.“ Jako jízdní kola by totiž vozítka musela jezdit mezi auty po ulicích. Navrhovatelé zákona ale chtějí stanovit jasná pravidla, především omezit jejich rychlost.

Čtěte také

„Na chodníku se budou moci pohybovat pouze rychlostí chůze tak, aby neohrožovali ostatní chodce. Na cyklostezce mohou jezdit podobně rychle jako cyklisté a pomocí dopravní značky pak mohou obce zakázat provoz vozítek Segway všude tam, kde to považují za nebezpečné,“ říká Neřold. Jistá regulace provozovatelům Segwayů nevadí a stejně tak jsou schopni podle člena Asociace provozovatelů Segwayů Jana Večeři zaručit omezení rychlosti. „Je v našem zájmu, abychom dodržovali rychlostní limit, který je rychlostí chůze, tak, aby nevznikalo riziko úrazu.“ Na to, že je Segway nastaven na rychlost chůze, by pak dohlížel průvodce, který skupinu povede. Novelu zákona nyní projedná vláda, pak musí projít parlamentem a nová pravidla by mohla začít platit od nového roku.

autor: Martin Houška
Spustit audio