Za volantem v horku: S klimatizací rozumně, bez ní pozor na průvan

1. červenec 2015 13:20

Rtuť teploměru stoupá vysoko nad třicet stupňů a před vámi je delší cesta autem? Klimatizace může dobře posloužit, ale i uškodit. A jak jízdu zvládnout ve voze bez klimatizace?

Horké letní dny a dlouhé cesty autem. To není zrovna ideální kombinace. Většina moderních aut už sice má klimatizaci, ale pokud si ji nastavíme na příliš nízkou teplotu, můžeme mít problém.

Rozdíl mezi teplotou venku a v autě jen pár stupňů!

„Tu klimatizaci je potřeba používat tak, abychom měli v autě prostředí, které bude o několik stupňů chladnější než je okolní prostředí,“ nabízí základní radu jihočeský koordinátor Besipu Václav Kovář.

Není to ale vždycky tak jednoduché. Zatímco některé klimatizace se dají nastavit na přesné stupně (takže mnozí mají v autě celoročně 22 stupňů Celsia), pak u většiny autoklimatizací můžeme teplotu jen odhadovat. Obecně platí, že uprostřed je právě těch optimálních 22 a od toho by se mělo točení knoflíkem klimatizace odvíjet.

Čtěte také

Teplotní šok rizikem nejen pro kardiaky

„Není dobré z toho auta udělat chladící vitrínu, protože pak to samozřejmě má vliv na naše zdraví. Přeci jen čas od času zastavujeme, máme určité bezpečnostní přestávky,“ podotýká Václav Kovář.

Vylézt z auta, ve kterém je třeba 18 stupňů, ven, kde je skoro dvojnásobek, to je pro tělo obrovský teplotní šok, s nímž můžou mít problémy nejen kardiaci.

Pokud už tedy chceme mít v autě o hodně chladněji než je venku, pak bychom podle odborníků měli před zastavením teplotu v autě postupně zvyšovat, aby zmíněný teplotní šok byl co nejnižší.

Čtěte také

Klimatizace snižuje pocit žízně a vysušuje

Proto bychom podle šéfa Besipu Martina Faráře neměli zapomínat ani na pitný režim: „Protože řidič, který nepije, tak ta únava se projevuje velmi rychle. Potom člověk není ostražitý, nereaguje tak, jak by reagovat měl. A samozřejmě pak může dojít i k dopravním nehodám.“

K pití ideálně čaj. Studený, ne ledový

A jaké pití je nejlepší? Rozhodně nám v teplých dnech nepomůžou slazené a bublinkové nápoje. Nejlepší je studený čaj. Ovšem i doktor Miloslav Franěk ví, že ne každý je schopen jej pít: „Každý to, na co je zvyklý. Doporučuje se studený čaj jako vhodný nápoj. Ale z vlastní zkušenosti vím, že zdaleka ne všichni jsou se studeným čajem spokojeni. Proto já bych klidně doporučoval i obyčejnou vodu. Ale aby to nebylo sladké samozřejmě.“

Čtěte také

V autě bez klimatizace pozor na průvan

Jak přežít nadcházející horka v autě, které nemá klimatizaci, a přesto v něm musíme někam jet? Ideální je alespoň střešní okno. Jinak nezbývá než větrat, ať už větrákem na nejvyšší otáčky anebo pomocí okýnek. Podle Václava Kováře bychom ale neměli podceňovat průvan: „Osobně bych u takového auta bez klimatizace volil pootevření zadních okýnek, kdy ten vzduch proudí jakoby za zády. Ty přední okýnka otvírat pouze dočasně. Samozřejmě tohle může být problém, pokud přepravujeme děti na zadních sedačkách. Tam samozřejmě to proudění vzduchu může ohrozit jejich zdraví.“

Důležité je také vzdušné oblečení a třeba vyjet i o pár hodin později, když už není takové horko.

autor: evk
Spustit audio