Alkohol a drogy za volantem: Nejčastěji mladí řidiči, nejrizikovější prázdniny

16. červenec 2015 05:40

Nehod způsobených pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek od začátku roku policie řešila přes dva tisíce. Zemřelo při nich více než 23 lidí. Nejrizikovější jsou prázdniny. Policisté se proto na alkohol a drogy zaměřují.

Možná i vás o letošních prázdninách už policisté kontrolovali a testovali nejen na alkohol, ale i další návykové látky. Míra rizika totiž při dopravních nehodách podle vedoucího Besipu Martina Faráře s množstvím alkoholu v krvi roste: „V případě konzumace, kdy máme v krvi 0,5 promile tak jsme zhruba pro své okolí dvakrát rizikovější. Při 1,5 promile je to pětadvacetinásobné riziko, že způsobíme dopravní nehodu.“

Čtěte také

Alkohol a drogy za volantem jsou doménou hlavně mladých řidičů ve věku od 19 do 27 let. Jsou většinou nevyježdění a především v létě v době festivalů jezdí v autě ve více lidech. Více lidí potom umírá.

„Oni to velmi podceňují. Mají sice informace, jak si mají připravit tu drogu, ale už nemají informace, jak dlouho zůstávají ovlivnění,“ upozorňuje dopravní psycholožka Vlasta Rehnová.

Čtěte také

Některé drogy uklidní a zpomalí, jiné vyvolávají ochotu riskovat – stejně jako alkohol. Člověk ale ztrácí kontrolu nad vozidlem a jeho vnímání je omezené. „Půllitr desetistupňového piva je zhruba stejný jako dvě deci vína. Třeba dospělý muž s osmdesáti kily odbourá za hodinu zhruba osm gramů alkoholu. Tudíž po dvou hodinách by měl jedno pivo bezpečně odbourat,“ říká Martin Farář. Šedesátikilové ženě to bude trvat o hodinu déle.

Alkohol vám policisté změří pomocí dechové zkoušky. Přítomnost drog zjišťují ze slin nebo potu. Akce zaměřené na kontrolu alkoholu a jiných návykových látek u řidičů mají policisté naplánované hlavně na prázdninové víkendy. Na silnicích je proto budete potkávat často.

Spustit audio