V kabrioletu: Při teplotách nad 30 stupňů oceníte střechu

22. červenec 2015 13:20

Mít nebe nad hlavou a vítr ve vlasech. Právě kvůli tomu si řidiči kupují kabriolety. Čemu jejich majitelé říkají "plechovka"? A co by měly mít kabriolety ve výbavě navíc?

Sedět místo v zapařené kabině ve vzdušném kabrioletu? V létě si tento sen splňuje mnoho řidičů a kabrio si kupují často jako druhé nebo třetí auto do rodiny. Spousta řidičů si myslí, že kdo má kabriolet, ten má v létě na silnici vyhráno. Jezdit bez střechy ale není zas až taková výhoda, jak se zdá.

„Já jsem si to myslel taky do té doby, než jsem si to cabrio pořídil. Jakmile se teploty blíží třiceti, tak je lepší tu střechu natáhnout a zapnout klimatizaci,“ vysvětluje za jízdy v kabrioletu po Pražském okruhu řidič Tomáš a s úsměvem dodává, že by všem „kabrioleťákům“ doporučil povinnou výbavu rozšířit o opalovací krém.

Čtěte také

Slunečné počasí ale není podmínkou, s kabrioletem můžete na silnici vyrazit i v zimě. „Kabriolety se v zimě používat překvapivě dají, protože mají výkonnější topení než normální auta,“ podotýká Tomáš.

Krém ve výbavě, vítr ve vlasech

Těmto v uvozovkách normálním autům majitelé kabrioletů říkají „plechovky“. Ostatně kabriolety jsou v motoristickém světě pokládány za takový malý návrat ke kořenům.

„Když bychom to vzali z historického hlediska, tak první auto, které kdy bylo vyrobeno, byl vlastně kabriolet. On to byl spíš takový kočár, ale ve své podstatě střechu to nemělo, tak to byl kabriolet,“ popisuje Tomáš Tureček, ředitel českého Cabrio Clubu.

Čtěte také

„Po revoluci, když se tady začaly první kabriolety objevovat, tak to byla hlavně srdcová záležitost. Doba pokročila. Jednak kabrioletů už je daleko větší výběr, potom začaly být i cenově dostupnější,“ pokračuje Tureček.

Podle něj je jednou z motivací k nákupu kabrioletu dětský sen spousty řidičů. Sám Tureček má kabrio jako terapii. „Odpoledne sundáte střechu, jedete se projet 30 kilometrů a všecko je vám jedno,“ říká Tomáš Tureček a zmiňuje pro „kabrioleťáky“ typickou zkratku - VVV. Tedy mít „vítr ve vlasech“.

A vzápětí přidává ještě jedno, tentokrát anglické přísloví: „Byť jeden den v roce krásně, vyplatí se mít kabriolet“.

autor: msk
Spustit audio