Pohonné hmoty dál zlevňují, optimistické jsou i vyhlídky na léto

4. březen 2016 13:20

Jízda autem teď vychází nejlevněji za posledních sedm let. Ceny benzínu a nafty tlačí dolů nízká cena ropy. Ve světě se jí totiž vytěží víc, než se spotřebuje. A optimistické jsou i vyhlídky na léto, příznivé ceny pohonných hmot by podle ekonomů měly vydržet i přes prázdniny.

Pokud bych tankovala plnou nádrž benzínu, zaplatila bych dnes při ceně 26,90 za litr 1210 korun. Na podobné částce se ceny naposledy pohybovaly před sedmi lety, konkrétně v listopadu roku 2009. Hlouběji do peněženek jsme naopak museli sáhnout v září 2012. Tehdy se natural 95 vyšplhal přes 38 korun, nafta stála v průměru 37,10. Plná nádrž běžného osobního auta tak vyšla zhruba o 500 korun dráž než dnes.

Čtěte také

„V současné době mi vychází jeden kilometr zhruba na 2,50. To je skoro koruna úspory oproti minulým obdobím. To znamená, že ušetřím asi čtyři tisíce korun měsíčně,“ říká řidič Láďa. A jak to bude s vývojem cen vypadat do budoucna, vysvětluje analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz. „Spíš bychom mohli počítat s tím, že se cena ropy začíná stabilizovat, takže už nám moc dolů nepůjde. Sestupný pokles sice nelze vyloučit, ale spíš bych řekl, že to bude takový pokles, který bude vyvoláván záměrně takticky, aby se někteří producenti trochu vytlačili z trhu.“

Levně i v létě

I vyhlídky na motoristickou sezónu jsou příznivé. „Léto může znamenat už určitě zdražení. Může to být otázka koruny nebo deseti haléřů. Dokud tady nenastane rovnováha mezi nabídkou a poptávkou na tom velkém ropném trhu, tak by ceny pohonných hmot neměly začít dramaticky stoupat,“ vysvětluje Petr Hlinomaz.

Ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie jsou u nás pohonné hmoty relativně levné. Výrazně dráž natankují řidiči v západní Evropě, například v Německu.

Pohonné hmoty - cena 2012 - 2015
autor: Lenka Rezková
Spustit audio