Autosedačky proti směru jízdy: děti by v nich měly jezdit až do čtyř let

15. březen 2016 15:10

Děti do čtyř let by měly jezdit v autě proti směru jízdy – podle některých odborníků na dopravu je to nejbezpečnější. Dítě je prý v otočené autosedačce v případě nárazu víc chráněno.

„Dáme isofixovou základnu, kterou položíme na sedačku, svítí zelené světýlko, tak je to v pořádku,“ ukazuje připevňování autosedačky prodavačka Kateřina. Oproti klasické se moc neliší. Kvůli bezpečnosti se musí vždy nacvaknout do pevné základny, která je podepřena speciální nohou. Tato sedačka už je pro větší děti, které opustí klasické vajíčko. Výhodou je také to, že může být umístěna i protisměru jízdy. Dítě je pak víc chráněno, jak tvrdí odborník na silniční bezpečnost Robert Štastný.

Čtěte také

„Nejčastějším nárazem v autě je čelní náraz a pro malé děti není vhodné, když sedí po směru, protože mají velkou hlavu a tenký krk. A pokud jsou chyceny pouze popruhy, je obrovská energie právě na trhnutí hlavou na tenkém krku. Naopak pokud sedí protisměrně, krásně se energie roznese na plochu zad.“

Tento typ autosedačky zatím není moc rozšířený, neznala ho ani námi oslovená maminka ročního chlapečka v obchodě. „Nenapadlo mě v první chvíli, že by mohl i starší syn jezdit v protisměru. Musela bych si dostudovat nějaké recenze a zkušenosti.“

Dražší a větší

Kdo si chce pořídit autosedačku s možností protijízdy, musí počítat s vyšší cenou a hlavně s tím, že oproti klasické zabere víc místa. „Zároveň to také může být limitem pro někoho, kdo sedí na předním sedadle, protože má omezený posud svého sedadla, tím jak je dětská autosedačka mohutná,“ doplňuje Robert Šťastný.

Do běžného osobního auta proto dáte dozadu maximálně dvě. Sedačky pro děti do čtyř let, které je možné otočit proti směru jízdy, jsou u nás běžně dostupné. Může v nich jezdit jen dítě do výšky 105 cm. Bez problémů jsme je sehnali ve dvou internetových obchodech, kde se dají koupit od necelých šesti tisíc korun.

autor: Lenka Rezková
Spustit audio