Na dovolenou do Chorvatska jeďte odpočatí. Policie za únavu bere řidičské průkazy

29. červen 2016 13:50

Letos se vyplatí jet na dovolenou do Chorvatska přes noc. Vyhnete se tak zdržení u Mariboru na slovinsko-chorvatských hranicích, kde se staví dálnice. A jak zjistil náš reportér, policisté se chtějí zaměřit hlavně na unavené řidiče. Pozor si dejte i při placení mýta eurem.

Za stokilometrový úsek jsme na mýtné bráně kousek od chorvatského města Pula zaplatili necelých šest euro, to je v přepočtu asi 160 korun. K našemu překvapení nám ale zbytek vrátili v kunách. „Bohužel dochází k tomu, že vám vrací lipy nebo kuny, a je to jedna ku jedné. Takže vám to nevrátí v přepočtu na eura, ale když máte třeba 50 centů, vrátí vám 50 lip,“ říká Petr Vomáčka z ÚAMK. Mýtné se proto vyplatí zaplatit kartou nebo v kunách.

Odpočiňte si

Na silnicích se letos chtějí chorvatští policisté zaměřit nejen na rychlost, ale také na únavu řidičů. Dopravní expert Igor Sirota tvrdí, že vyčerpanému řidiči může hlídka zadržet řidičský průkaz na jeden den. „Má šanci ho odvézt k doktorovi, ten zkontroluje, že je únava tak vysoká, že nedoporučí další jízdu. Policista následně zabaví ten řidičák.“ Igor Sirota ještě dodal, že je důležité si cestu dobře načasovat a počítat i s odpočinkem každé dvě nebo tři hodiny.

Čtěte také

Mladá paní Lucie, která žije v Pule už přes patnáct let, doporučuje řidičům, aby jezdili přes noc. „Vy si řeknete, co tu budu dělat? Po noci prosezené v autě je lepší jít někam na pláž a odpočinout si, protože když vyrazíte po půlnoci, už chytnete hlavní proud i z Rakouska a z Německa a budete 20 hodin v zácpě, a nejhorší úsek vás čeká před chorvatskou hranicí.“

autor: hbc
Spustit audio