První automobilová nehoda: proti vozu šla s deštníkem. Na místě zemřela

17. srpen 2016 13:20

120 – přesně tolik let to je dnes od vůbec první automobilové nehody. Stala se v Londýně. Pod koly benzínem poháněného auta tam 17. srpna roku 1896 zemřela Angličanka Bridget Driscollová.

45letá matka dvou dětí tehdy stála před Křišťálovým palácem a podle dobového londýnského tisku jen s hrůzou zírala na blížící se stroj, který ještě nikdy předtím neviděla. Chtěla se před ním ochránit rozevřeným slunečníkem. Řidič vozu, který jel zhruba šestikilometrovou rychlostí, což na tu dobu byla zběsilá jízda, ženu srazil. Ta na místě zemřela. 20letý šofér se pak u soudu hájil tím, že už jezdí přes čtyři týdny a je zkušeným řidičem. Soud nakonec rozhodl o tom, že Bridget Driscollová zemřela kvůli své vlastní nepozornosti.

Čtěte také

„Automobil v roce 1896 byl naprostým zjevením. V některých velkých evropských městech jako v Londýně nebo v Paříži mohl, měl-li někdo zrovna štěstí, automobil zahlédnout,“ vysvětluje Petr Kožíšek z Národního technického muzea.

Jen pro boháče

V roce 1896 na cestách jezdily spíš jenom koňské povozy. Aut bylo velmi málo a nikdo je v té době nebral jako dopravní prostředek. Byla jen pro bohaté dobrodruhy. „Jakýkoliv výlet byl dobrodružstvím s otevřeným koncem. Nevědělo se, jestli auto zpátky přijede motorovou silou nebo na řetězu za kravským potahem,“ dodává Petr Kožíšek.

Jak se začala automobilová doprava rozvíjet, nehod postupně přibývalo. V současné době se jich ve světě řeší každý den miliony. Jen v České republice loni policie řešila v průměru 255 nehod denně.

autor: Lenka Rezková
Spustit audio