Tesla zavede poplatek za dobití elektromobilu. Bude koupě takového auta pořád výhodná?

8. listopad 2016 13:50

Výrobce vozidel Tesla zavádí poplatek za dobití elektromobilu. Platit za nabití baterie budou ale jen majitelé, kteří si auto objednají po 1. lednu příštího roku. Ostatní tuto službu budou mít stále zdarma. Ve vysílání Radiožurnálu o tom mluvil šéfredaktor serveru Hybrid.cz Jan Horčík.

Proč se najednou Tesla rozhodla pro zpoplatnění dobíjení?

Důvod zpoplatnění má několik rovin. Předně tu, že se tím Tesla připravuje na příchod svého nového elektromobilu Tesla Model 3. Ten chce uvést už koncem příštího roku. Měla by ho vyrábět zhruba půl milionu ročně a to bude pro síť představovat obrovskou zátěž. Tesla tím chce eliminovat ty majitele vozidel, kteří si na nabíjecích stanicích Supercharger dojíždějí pravidelně nabíjet. Ale tyto nabíjecí stanice jsou určeny především k rychlému nabití na dlouhé cestě. Ne, aby se u něj dobíjelo každý den to samé auto.

Může se tedy stát, že přestane být elektromobil ekonomicky výhodný?

Myslím, že elektromobily budou i nadále výhodné, zejména proto, že se většinou nabíjejí doma.

Tesla má po celém světě přibližně 734 dobíjecích stanic. Ty bezplatné, Superchargery. Kolik je jich u nás v České republice?

V současné době je v České republice jeden Supercharger, kde je několik stojanů, u kterých se dá dobíjet. Nachází se u Humpolce asi na 90. kilometru dálnice D1.

Zmínil jste Tesla Model 3. Bude toto auto „lidovka“? Bude jeho cena odpovídat kapse i lidí, kteří nemají abnormální příjmy?

Tesla plánuje tento model udělat asi dvakrát levnější než je současné nejlevnější auto od Tesly. Mělo by stát kolem 35 tisíc dolarů, v českých korunách to bude znamenat cenu kolem jednoho milionu až milion 200 tisíc korun.

Tesla napsala, že noví majitelé budou mít každý rok nárok na kredit na dobití svého auta. Víte, o jakou částku se bude jednat?

Je nutné ještě dodat, že všichni, kdo si koupí Teslu do prvního ledna 2017, pro ty bude i nadále nabíjení na Superchargerech zadarmo v jakémkoliv množství. Pro ty, kteří si Teslu koupí až po tomto datu, je připraveno 400 kilowatthodin hodin kreditu, za které si nabijí zhruba na ujetí 2000 tisíc kilometrů.

Spustit audio