Stanice měření emisí musí od začátku roku fotit auta

2. leden 2018 11:35

Emisní stanice musejí od začátku tohoto roku testovaná auta vyfotit a společně s výsledky měření je pak on-line zadat do centrálního systému Ministerstva dopravy. Praxe měla začít platit už na začátku prosince minulého roku, jenže některým stanicím nestihli distributoři dodat počítačové vybavení. Teď už se ale podle ministerstva dopravy start posouvat nebude a stanice, které přihlášení do systému nestihly, nebudou smět vydávat platné protokoly o měření.

Na emisních stanicích tak začíná platit stejná praxe, která funguje už dva roky na stanicích technické kontroly. Ministerstvo dopravy tím chce zamezit podvodům a manipulacím s výsledky měření. Fungování systému popsal mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

„Mechanici na stanicích emisí budou stejně tak, jako už máme na STK dokumentovat pohled na vozidlo, jak zepředu, tak zezadu, výrobní štítek, tachometr nebo správně řečeno počítadlo ujeté vzdálenosti a také VIN kód. Tak, jak bude vozidlo připojeno na ten přístroj, tak budou rovnou odcházet data.“

Čtěte také

Podle Ministerstva dopravy se do centrálního systému ke konci roku přihlásilo bezmála 1100 emisních stanic. Jednou z nich je i pražská emisní zkušebna, která nově měří emise už od listopadu. Proces měření v praxi nedávno popsal její vedoucí Petr Říha.

„Ten systém otestuje, zda ta stanice může dělat tu značku, když je to v pořádku, tak je ten systém teprve pustí do měření emisí na konci výfuku. Buď je to podle předpisů výrobce správně nebo špatně. Když je to špatně, tak ta mašina bez zásahu toho mechanika vydá negativní protokol, vozidlo nezpůsobilé a nemůže na technickou.“

Podle slov ministra dopravy Dana Ťoka za hnutí ANO už ale nebude možné projít emisní zkouškou, aniž by auto stanici navštívilo. Nepůjde ani přejíždět mezi stanicemi, pokud vám v té předchozí zkouška nevyjde.

autor: Jan Pastor
Spustit audio